Фестиваль авіації “ЯСЛА” на Черкащині у Ромістрівці (Смілянського району) – єдиний в області та Україні. Тут авіалюбителі і професіонали зустрілися цього року, щоб обмінятися досвідом і показати те, що вони створили. Фестиваль відвідали більше ста учасників.

Про це розповідає Суспільне, передає ЧЕСНО.

Учасник фестивалю Михайло Лєпський прилетів із Київської області. Його літак називається “Парасолька” через схему підвіски крила літака. Конструкція повністю дерев’яна, як додав Михайло, будував його два роки. В небо літак підняли у 2015, тому він вже 5 років на ходу.

Фестиваль авіації "ЯСЛА - 2020": про тих, хто любить висоту

Віктор Юзва – учасник фестивалю і професійний пілот. Працював у аеропорту Грузії. До того, як проектувати свої літаки, відпрацював пілотом 30 років. Перший свій літак він зробив в 80-х роках. З тих пір він придумав і зібрав своїми руками сім літаків. Себе називає фанатом неба. На фестиваль привіз 2 літаки – перший “Селезень”. Назвав його так, бо, розповів, дуже любить воду і небо, а селезень літає і плаває. Збудував його Віктор у 2000 році, вчив людей літати на ньому. Це – літак скороченого зльоту та приземлення.

Про другий свій літак сказав, що він непримітний, але дуже гарно літає. Його створив, щоб на пенсії в неділю зранку спокійно вийти на поле і політати.

Фестиваль авіації "ЯСЛА - 2020": про тих, хто любить висоту

Зі слів організатора заходу Володимира Осичнюка, у цьому фестивалі закладено декілька ідей: “У нас дуже багато видатних конструкторів, у нас дуже багато свіжих думок, у нас дуже багато людей, які зберігають жагу до творчості, жагу до конструювання, до винахідництва до раціоналізації. І таких людей хочеться збирати, давати їм можливість спілкуватися, обмінюватися досвідом”.

Учасники приїхали із Тернополя, з Коломиї, з Харкова, з Дніпра, Вінниці. Але організатори попросили утриматися від відвідування учасників із помаранчевих та червоних зон коронавірусного поширення. Та наступного разу, як додав Володимир, сподіваються, що всі охочі зможуть вільно долучитися до відвідин фестивалю.