Кабінет міністрів на прохання Міністерства охорони здоров’я спростив критерії визначення карантинних зон для регіонів, об’єднавши два показники в один.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду 12 серпня, передає ЧЕСНО.

“Раніше рівень загрози ми визначали за 4 показниками. Ми об’єднали 2 показники – і зараз будемо визначати по трьох: заповненість ліжок, рівень тестувань і третій показник, який ми ввели замість двох – це рівень нових хворих на 100 тисяч населення – тобто за 14 днів нові випадки на 100 тисяч населення. Це буде більше зрозуміло для наших громадян”, – заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Степанов наголосив, що для того, щоб регіон жив у режимі “зеленої зони”, середня кількість ПЛР- та ІФА-тестувань має бути не менше, ніж 24 на 100 тисяч населення за 7 днів.

Показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів не повинен перевищувати 40 випадків на 100 тисяч населення.

Якщо рівень завантаженості ліжок по регіону становить 50 і більше відсотків 5 днів поспіль, то на території всього регіону встановлюється “помаранчевий рівень” епідеміологічної небезпеки, якщо більше 70% – то “червоний рівень” на території всієї області.

За словами Степанова, комісія ТЕБ на НС прийматиме рішення про встановлення рівня епідеміологічної небезпеки кожні 7 днів. А рішення по послаблення “червоного”, “помаранчевого” та “жовтого” рівнів може бути переглянуте не раніше, ніж через 14 днів, бо саме стільки триває інкубаційний період коронавірусу.

До цього карантинні зони для регіонів визначали за 4 показниками: завантаженість ліжок (не більше, як 50%), середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА (не менше ніж 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів), коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування COVID-19 (не більше 11%) та показник динаміки зростання випадків інфікування (не більше 10%).