Народна мудрість «Прийшов Спас – тримай рукавички про запас» останніми днями була надзвичайно актуальною, адже потужне арктичне вторгнення добряче остудило Черкащину! Середньодобові температури були нижчими на 2-4º кліматичної норми і більше відповідають початку вересня. Вночі температура знижувалася аж до 8-12º, а денні не перевищували 23º.

Внаслідок опору північного антициклону дощові хмари, ледве досягли східних кордонів нашого регіону, зумовивши незначні дощі до 4 мм, повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ЧЕСНО.

Проте, похолодання закінчується і погода Черкащини бере курс на потепління. Північний антициклон «EMIL», який організовує безхмарну погоду на більшій частині Східної Європи, повільно переміщується в помірні широти і повітряна маса в ньому прогрівається.

У вихідні доброму сонячному прогріву ще заважатиме слабкий вітер північного напрямку. Тому, як нічна так і денна температури зростуть лише на 1-2º і денні максимуми не перевищуватимуть 23-25º. Середній температурний фон наблизиться до норми на цей час 18-19º.

А на новому тижні за допомогою південних вітрів сонце прогріватиме повітря вдень вже до 28-30º. В умовах переважно антициклонального характеру погоди дощі малоймовірні.

Відсутність ефективних дощів вже більше місяця на фоні переважно високих температур, створили та підтримують жорсткі умови для закінчення вегетації пізніх сільськогосподарських культур таких як буряк, кукурудза, соняшник та городини. А також підтримують складну ситуацію з надзвичайною пожежною небезпекою в екосистемах області.