Система спостереження та власний охоронець – так розпочинає  новий навчальний рік одна зі шкіл Степанецької громади. Три роки тому, коли села тільки об’єдналися у громаду, у їх школах проводився лише поточний ремонт – звичайне літнє підфарбовування класів та коридорів. Відколи перейшли на утримання громади, усі заклади змінилися просто фундаментально.

– З моменту створення громади у всіх наших закладах було проведено низку поточних та капітальних ремонтів, – розповідає т.в.о. керівника відділу освіти, молоді та спорту Степанецької сільської ради  Оксана Метелиця. – Нині у всіх закладах діють автономні котельні (на альтернативному паливі), замінено на енергозберігаючі старі дерев’яні вікна, всюди облаштовано внутрішні туалети.

Сьогодні ми активно готуємось до нового навчального року і майже усюди тривають  ремонти. Наразі триває капітальний ремонт даху – із заміною покриття на сучасний і металопрофіль – у Степанецькому ліцеї. Зроблено капітальний ремонт котельні,  капітальний ремонт спортзалу та першого поверху ліцею – і наразі уже виготовлено проект на ремонт наступного року другого поверху. Нині у ліцей закуповують нове обладнання, на якому готуватимуть шкільні обіди – а раніше тут уже проведено капітальний ремонт. Так само відремонтовано і їдальню, для якої закупили нові зручні меблі. Облаштувавши біля ліцею міні-футбольне поле зі штучним покриттям (чи не найкраще в області), перейшли до благоустрою шкільного двору – всюди покладено плитку, квітнуть троянди. Днями почнеться ремонт шкільних ганків та огорожі. Зроблено ремонт харчоблоку і у Мартинівському ліцеї – а сьогодні тут саме триває капітальний ремонт  їдальні. У Степанецький та Мартинівський ліцеї уже закуплено стильні парти, на черзі – придбання сучасних меблів у їдальню. Цього року зроблено також поточний ремонт групових кімнат та харчоблоку у дитсадку «Білочка». У харчоблоку встановили нові кухонні мийки, систему вимушеної подачі повітря, виклали кахлями стіни та підлогу.  Торік громада придбала для дитсадка яскраві шафки та м’які меблі, цьогоріч – комфортні дитячі ліжечка.

– Наша громада кілька років вкладає кошти у ремонт та оновлення шкіл і дитсадків,  приміщення яких не ремонтувались з минулого століття, – констатує голова Степанецької ОТГ Олександр Яременко.  – Більшість робіт фінансує громада – і, оскільки більшість ремонтів виконує створене нами комунальне підприємство «СТЕП-АГРОБУД», ми економимо кошти бюджету.

Крім забезпечення поточних потреб освіти і дошкілля, ми  приділяємо велику увагу реалізації проектів,  що сприяють всебічному розвитку наших дітей. Зокрема, це «Степ-Хаб», відкритий у Степанецькому ліцеї та громадська майстерня, яку ми незабаром тут відкриємо. Цей проект нам також вдалося реалізувати за підтримки  Благодійного фонду «Урожай-громаді».  У ній будуть верстати, швейні машинки, 3D-принтер – і  свої двері ця унікальна майстерня відкриє не лише для дітей, але й для мешканців всієї громади.

Оксана Савіцька