У шкіл Ротмістрівської громади з’явиться новий шкільний автобус.

– Сьогодні вже подано документи на тендер для придбання власного нового шкільного автобуса для нашої громади. Повна вартість – біля 2 мільйонів, ми купуємо його на умовах співфінансування з областю – і, сподіваємось, до жовтня наших школяриків підвозитиме власний транспорт:  досі громада знаходила вихід, взявши 2 автобуси по угодах позички, – розповідає начальник відділу освіти, молоді та спорту Тетяна Ярута. –  Наша громада утримує аж 7 шкіл. Раніше питання їх утримання було проблемою суто директора та батьків. Тепер, коли школи перейшли від району на баланс громади, ми намагаємося з кожним роком знайти можливості виділити їм більше коштів. Цьогоріч спрямували на поточні ремонти майже 100 тисяч гривень. Закупили ноутбуки та іншу техніку, реманент для утримання територій шкіл у порядку, замовили меблі для учнів та класних кімнат. Придбали твердопаливний котел та будматеріали, щоб у Ковалиської гімназії була своя котельня. Готуємо ремонт даху у Ташлицькому ліцеї. Купуємо холодильник для Санжариської початкової школи. До 1 вересня хочемо забезпечити школам  швидкісний інтернет. Уже виготовили проектно-кошторисну документацію для ремонтів харчоблоків у Макіївському та Ротмістрівському ліцеях.  Намагаємося поступово вирішувати усі проблеми наших шкіл. Бо тепер, із передачею повноважень громадам та зміною розподілу фінансування, ми маємо можливості нарешті вирішити  багаторічні болючі для шкіл проблеми – і забезпечити нашим дітям кращу освіту.

– Усі ці лампочки, гвинтики, цемент – все раніше перекладалося на наші плечі. У нас у школі система електроопалення, тож від перевантаження мережі часто «вилітають» пробки – і раніше ми створювали спеціальний батьківський фонд, щоб, не очікуючи дозволів, підписів у районі актів, закупити комплектуючі, щоб школа посеред зими не стояла без тепла. То тепер ми  взяли у магазині все, що нам треба, а громада потім оплатила рахунки. Менше біганини, менше паперів, швидше вирішуються усі питання, – розповідає директор Мельниківської гімназії Ротмістрівської сільської ради Світлана Москаленко. – Громада більше бачить наші проблеми. У нас 6 років були перебої з водою. Зверталися з цим до районного відділу освіти, але безрезультатно. А цього року нам громада закупила насосну станцію. У нас були постійні проблеми  з приготуванням їжі дітям, через старі конфорки – то нам їх закупили наступного ж року після об’єднання. Цього року ми отримали  10 тисяч гривень на поточний ремонт приміщення школи і дитсадка (наш структурний підрозділ). Виділяють кошти на харчування дітей у оздоровчих таборах – а доти ми самі шукали спонсорів, просили або батьків, або місцевих фермерів., нам виділяють кошти на харчування дітей.

– У нас невеличка школа, тому, коли села об’єднувалися у громаду, всі боялися її  закриття, – розповідає директор Ковалиської гімназії Ротмістрівської сільської ради  Наталія Гирник. – Але керівництво громади озвучило  категоричну позицію: зберегти кожну школу. Зараз я дивлюся на сусідні села (вони не в громадах), де закриті школи і діти мусять вставати на автобус о 6-й, а додому повертатися після 16-ї…Як воно дітям, отак учитися? Своя школа у селі повинна бути. Сьогодні до нашої школи ходять діти навіть із сусідніх сіл. Громада оплачує харчування діток, учителям вчасно виплачують зарплату, купують усю необхідну техніку, меблі. У нас є ноутбуки і принтери, проектор, документ-камера. Цього року нам допомогли збудувати біля школи свою котельню – громада все закупила, а будували селом, толокою. Жалітися нема чого. Такого забезпечення школи ніколи не було –  а працюю я у школі уже 43 роки.

Оксана Савіцька