Те, що Верховна Рада підтримала підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень з 1 вересня, дозволить збільшити мінімалку до рівня реального прожиткового мінімуму (4900 гривень).

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає ЧЕСНО.

“Дякуємо Верховній Раді за підтримку законопроєкту про підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн. Розрахунки уряду показують, що збільшення МЗП (мінімальної заробітної плати. – ред.) дозволить привести її у відповідність з реальним прожитковим мінімумом і простимулює споживчий попит на українську продукцію”, – написав Шмигаль в своєму Telegram-каналі.

Як свідчить опублікована прем’єром інфографіка, уряд також розраховує, що зростання мінімалки в результаті пожвавить економіку і дозволить вивести зарплатний фонд з тіні.

Однак не всі фахівці згодні з прогнозами уряду. Так, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що зростання зарплат неминуче призведе і до підвищення цін. “Тобто замість зростання доходів людей гроші знеціняться, відбудеться девальвація гривні. І ми побачимо курс більше 30 грн за долар”, – зазначав експерт в коментарі сайту Сегодня.

А економічний експерт Борис Кушнірук попереджав, що підвищувати зарплати слід тільки за рахунок зростання продуктивності праці. В іншому випадку, на думку фахівця, українців чекає емісія гривні. “Коли економіка падає, а зарплати зростають – це говорить тільки про те, що починається” друкування грошей “. У такому рішенні я бачу дві проблеми. По-перше, в бюджеті просто немає для цього грошей. Реальний дефіцит бюджету на цей рік і так буде не менше 400 млрд грн”, – пояснював Кушнірук.

Шмигаль, в свою чергу, говорив, що інфляція і повинна прискоритися – щоб простимулювати зростання економіки. На думку прем’єра, зараз в Україні спостерігається низька інфляція, сповільнюється споживчий попит і “охолоджується” економіка, що є передвісниками економічної кризи.

Проблеми з підвищенням мінімальне зарплати бачить і український бізнес. Представники Європейської бізнес асоціації (ЄБА) попередили, що такий крок збільшить податкове навантаження на оплату праці, а тому може не тільки не вивести бізнес із тіні, але збільшити частку тіньової економіки.

Однак, як запевнив прем’єр-міністр, нинішнє підвищення мінімалки не вдарить по бізнесменах,оскільки “підприємці додаткового навантаження не помітять”.