Завдяки створенню громад, маленькі сільські заклади освіти отримали шанс на розвиток і кращі умови для своїх вихованців.

– Коли ми були у районі, то відчували усі проблеми маленької школи: більшість коштів розподілялися на більші заклади, на нас – що лишалося, за остаточним принципом. Показовим у цьому відношенні став випадок, коли нашу школу пограбували – винесли техніку, комп’ютери, музичне обладнання на 100 тисяч гривень. Ми залишилися без нічого. Я написала лист на районний відділ освіти – із проханням виділити хоча б один комп’ютер: тоді на район саме прийшла техніка. Але нам так нічого і не дали. Сама шукала спонсорів, оббивала пороги, – згадує директор Нечаївського ЗЗСО І-ІІ ступенів Червонослобідської сільської ради Галина Андреєва. – Із батьками,  самі   робили внутрішній туалет у початковій школі…Меблі у їдальню, парти, вікна, проектор, колонки – усе це для школи купували спонсори. Всі вкладали власні кошти – я, вчителі, батьки…

Коли наша школа перейшла на баланс громади, ми були вкрай здивовані, що у перший же рік отримали 33 тисячі на ремонт – а до того найбільшою сумою, яку виділяв район, було 2700 (а траплялося – і 700 гривень). У нас дійсно з’явилась можливість щось зробити. Ми поміняли двері, поклеїли нові шпалери, встигли вчасно підготувати школу до навчального року –  бо були кошти. Торік нам купили мультимедійний комплекс, комп’ютер, закупили меблі, цьогоріч виділили ще 200 тисяч на придбання комп’ютерної техніки. Виділили кошти на співфінансування придбання у перший клас телевізора, меблів. Зараз у нас будується внутрішній туалет у основному корпусі – громада виділила 430 тисяч.  Аби дітям було зручніше добиратися до школи, громада, за кошти власні та державної субвенції, купує ще один  шкільний автобус. Тож у нас з’явиться свій,  і я планую укласти угоду із черкаським центральним міським басейном – возити туди наших діток, щоб плавали. У нас тепер дуже великі плани…

– У Нечаївці школа, збудована ще 1939 року, – констатує начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту  Червонослобідської сільської ради Олена Чмигова. – У базовому приміщенні школи не було навіть води і туалету. Сьогодні тут тривають роботи – у школі буде і вода, і внутрішні туалети, обладнані із врахуванням необхідності забезпечення зручностей користування для людей з обмеженими можливостями.

Сьогодні ми поступово, але планомірно намагаємося вирішити роками невирішувані проблеми забутих шкіл у маленьких селах. Планується поточний ремонт у спортивній залі Хуторської школи, та ремонт покрівлі. Спільно з областю, вдалося оновити більшість обладнання харчоблоку – аби діти могли нормально харчуватися у школі – від плити, морозильної камери і посудомийки до електросковорідки.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію на покращення енергоефективності будівлі Вергунівської школи. Уже найближчим часом там буде  переоснащено котельню і проведено  капітальний ремонт покрівлі, що протікає (ми уже проплатили проектно-кошторисну документацію).  Торік ми замінили дах у Хутірській школі і Червонослобідській школі №1, тепер плануємо зробити у початковій. Також, буде зроблено ремонт покрівлі ганку у Червонослобідський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2, на який громада вже виділила 72 тисячі гривень.

Оксана Савіцька