Голова Черкаської ОДА Роман Боднар у світлі останніх подій щодо призначення нового голови Черкаської ОДА Сергія Сергійчука провів підсумкову пресконференцію.

Про це розповідає Прочерк, передає ЧЕСНО.

Про боротьбу з коронавірусом, реформу децентралізації, будівництво, драмтеатр, дороги та багато іншого він розповів у своєму звіті. “Процеси започатковані, думаю, наступник те, що започатковано, доробить… Я прийшов на посаду після СБУ, досконало знаю структуру органів влади, розумів, що відбувається, але багато було такого, що доводилося вчити заново. І цей досвід за 10 місяців – неоціненний”, – зізнався голова ОДА.

Він сказав, що найперше проаналізував штат і структуру, займався питанням оптимізації, зазначив, що скоротили штат. “Кошти несправедливо розподілялися між структурними підрозділами. Ми зробили оптимізацію. Також створили два додаткові управління. Мене за це критикували. Але є досягнення. Так, управління запобігання і виявлення корупції, там був сектор на 3 особи, вони заповнювали звіти і проводили роз’яснювальну роботу, а толку не було. Ми зробили повноцінне управління. Також створили управління комунікацій, бо кожен громадянин має відчувати контакт з державою в особі чиновника, відчувати залученість до процесів, – сказав голова ОДА. – Люди повинні розуміти, що ми робимо, куди ми йдемо. А також ми почали вводити моніторинг ефективності державних службовців. Тобто треба розуміти рівень завантаженість людей роботою. Правда, ми це не завершили… Класна тема, просто реально не встигли”.

Також за керування нинішнього голови ОДА розробили стратегію розвитку області на 2021-2027 роки. “Наступна сесія 11 вересня, думаю, депутатський корпус підтримає стратегію. Вона представляє загальну концепцію, там визначені стратегічні цілі. Це європейська практика”, – сказав Роман Боднар.

Він пригадав також початок пандемії, коли разом з громадськими активістами започаткували проект «Спільнодія Черкащини», це дало довіру до проекту. Кошти, отримані в рамках проекту, ефективно використали. Таким чином, в умовах початку карантину, коли був дефіцит медичних товарів, вдавалося забезпечувати медзаклади необхідним. “Це дало нам можливість в перші дні бути кращими, – каже голова ОДА. – Також в перші дні проводили 100-150 ПЛР тестів. Це дуже мало. Зараз проводимо по 800. Це гарний показник. Закуплене обладнання. Вчасно виплачені в нас 300-відсоткові надбавки. Запровадили вахтовий метод, коли бригади лікарів дома не ночували, а в спеціально визначених закладах. До речі, по роботі в рамках першої хвилі по карантину нас оцінили в Міністерстві”.

Складним голова ОДА назвав етап формування перспективного плану області. Щодо реформи адмінустрою, голова Роман Боднар зазначив, що принципом добровільності зловживали, водночас реформу назвав дуже важливою. “Можливо, реформа пішла не по правильному руслу, відчувався вплив місцевих бізнесменів, де нарізали громади під свої округи. Багато було громад малоспроможних. Потім їх доводилося об’єднувати, це було дуже важко і виснажливо. Але вдалося досягти компромісу”, – сказав Роман Боднар.

Окремо згадав голова ОДА за будівництво, раніше їх було близько 500. “Були закопані гроші, коли аналізуєш, то волосся дибки стає. Так не мало бути. Об’єкти, які ми започаткували, всі реалізуються. Я коли прийшов, то розумів, якщо ми не запустимо правильно проектно-кошторисну документацію, коригування, експертизу, то на кінець року так само будемо пояснювати. Та ми запустили процес. По об’єктах зараз хороше виконання. Завтра, до речі, можна відкривати десять наступних амбулаторій. Будуємо чотири об’єкти – Жашківська школа №1, Комунальний заклад “Черкаський навчально-реабілітаційний центр “Країна добра Черкаської обласної ради”, школа в Тальному №2, Чигиринський навчально-виховний комплекс №2. Все завершимо цього року, не буде незавєршонки”.

Окремо голова ОДА згадав за драмтеатр. “Черкаський драмтеатр хотіли завершити на Покрову. Питань нема, генпідрядник працює”, – сказав Роман Боднар.

Згадуючи дороги, Боднар наголосив, що їх робиться цьогоріч більше, ніж за всі останні 10 років. “Дороги! Потрібно говорити! Таких поганих, як на Черкащині, ще не бачив. Хіба що в Чернівцях. Тут дуже коротко, класно спрацювала Служба автодоріг. Ми увійшли в топ-5 по об’ємах і по темпах по місцевих дорогах”, – сказав Роман Боднар.