Чи не щодня до поліції звертаються ошукані громадяни.

Про це повідомляє Сектор комунікації поліції Черкаської області, передає ЧЕСНО.

У когось намагалися зняти гроші з картки, комусь надіслали підозріле смс. Хтось не отримав товар, що замовляв в інтернеті, а комусь повідомили про родича в поліції чи в лікарні за якого треба заплатити. Крім того, аферисти представляються соціальними працівниками, приходять до своїх жертв додому й видурюють цінне майно. Найуразливіша частина населення, яка потрапляє під вплив шахраїв — люди пенсійного віку.

Правоохоронці вкотре звертаються до громадян із проханням бути пильними та не довіряти незнайомцям. Не відчиняйте двері й не запрошуйте чужих увійти до будинку. Завжди перевіряйте документи та не повідомляйте нікому банківські реквізити. Покупки в інтернеті здійснюйте тільки у перевірених продавців та сплачуйте гроші тільки після отримання товару.

Не переказуйте кошти на гаманці електронних платіжних систем (Електронний гаманець – це рулетка! Ідентифікувати особу продавця (покупця) практично неможливо). Якщо вам пропонують перерахувати кошти на картрахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від Інтернет-магазинів – реєстраційні документи.

Випадково повідомили шахраю реквізити картки та паролі? Негайно заблокуйте картку. (Телефонуйте на гарячу лінію банку, вказану на звороті картки або через інтернет-банкінг). Зверніться до Кіберполіції онлайн (за посиланням ticket.cyberpolice.gov.ua)

Купуйте онлайн на перевірених сайтах! Перевіряйте сайти за допомогою: сервісу “STOP FRAUD” Кіберполіції; сервісу “Black List” Асоціації “ЄМА”. Також ви можете перевіряти відгуки щодо надійних сайтів, продавців та віртуальних магазинів через пошукові системи.

Якщо ви все ж таки стали жертвою шахраїв, не гайте часу, одразу телефонуйте за номером «102».