27 серпня 2020 року освітяни міста традиційно зібралися підбити підсумки попереднього навчального року і спланувати наступний. Директор департаменту освіти та гуманітарної політики, свободівець Сергій Воронов, виступив перед присутніми та розповів про основні напрямки роботи освітньої галузі.  

Він зазначив, що основним викликом наразі є дистанційне навчання та подякував вчителям, які взяли участь в міському освітньому проекті «Відео-урок».  Завдяки цій ініціативі відзнято 30 відео-уроків з математики, української мови та літератури, історії України для випускників з метою підготовки їх до зовнішнього незалежного оцінювання.  У цьому проекті взяли участь педагогічні працівники  ЗОШ № 5, 21,22,32, СШ № 13,17, гімназій № 9, 31, колегіуму «Берегиня», ФІМЛІ.

«Проте ми все ж зіштовхнулись з певними проблемами при організації дистанційного навчання. Це зокрема і відсутність досвіду такої  роботи, не готовність окремих учителів опановувати нові форми і методи навчання, а також слабка технічна база для дистанційного навчання. Для того, що краще зрозуміти, які труднощі постали перед вчителями, учнями та їх батьками ми провели серед них соціальне опитування, в якому взяли участь майже 10 тисяч осіб», – повідомив директор департаменту освіти, свободівець Сергій Воронов. 

За його словами, 6% учнів та 11% учителів з загальної кількості опитаних, взагалі не мали технічних можливостей для дистанційного навчання. Також за результатами опитування, стає очевидно, що навчальне навантаження збільшилось, як для вчителів, так і для учнів та їх батьків. Адже при організації дистанційного навчання, більшості вчителів довелось опановувати нові форми та методи навчання, в той час як для учнів збільшився обсяг інформації, яку вони мали опанувати самостійно. 

«За даними нашого опитування, стає зрозуміло, що більшість батьків не обрали б для своїх дітей дистанційну форму навчання, адже на їхню думку це знижує рівень знань дітей. Проте наразі ситуація така, що ми маємо вчитись в нових умовах, в умовах адаптивного карантину задля збереження здоров’я учнів та вчителів. Головне завдання на 2020/2021 навчальний рік – дотримання санітарно-епідеміологічних вимог під час організації та здійснення освітнього процесу», – наголосив свободівець Сергій Воронов.