У вересні на базі мокрокалигірського дитсадка «Ромашка» для дітлахів громади створять можливість навчатися говорити правильно і красиво.

– Вчителі початкових класів та вихователі дошкільнят неодноразово зверталися до нас із проханням, щоб у громаді з’явився логопед для діток  – оскільки  часто  вони мають труднощі у вимові певних звуків – і це значно ускладнює  процес  здобування та закріплення навичок читання, усного мовлення, лічби, – розповідає голова Мокрокалигірської громади Вікторія Пипа. –  Раніше батьки, щоб отримати кваліфіковану допомогу, змушені були звертатися до спеціалістів у Черкасах  чи Звенигородці. Тож, з  метою надання кваліфікованої допомоги дітям, що потребують корекції мови, які  навчаються у закладах освіти  громади,  депутатський корпус Мокрокалигірської сільської ради прийняв рішення про створення логопедичного пункту.  Планується, що лікар-логопед, якого громада бере на роботу, займатиметься з групами діток по 4-5 осіб. Робота педагога не обмежуватиметься лише одним закладом: протягом тижня будуть проводитися навчально-корекційні заняття  із дітьми, що виховуються та навчаються у інших закладах освіти  громади, і потребують кваліфікованої допомоги. Вчитель-логопед обстежуватиме дітей, які зараховуватимуться до 1 класу, а також дітей старших і молодших груп закладів дошкільної освіти. Ми уже обладнали кімнату для проведення навчально-корекційних занять, закуповуємо для неї меблі, уже придбали настінне дзеркало для логопедичних занять, фліпчарт,  наочні матеріали та підручники.

За словами Вікторії Пипи, сьогодні громада повністю забезпечила всім необхідним школи громади – і тепер створює додаткові можливості для дітей здобувати якісну освіту. Видатки громади на 1 школяра або дитсадківця (за даними цього року) складають, залежно від закладу, від 23 до 46  тисяч гривень. Громада утримує 2 школи та 4 дитсадочки, має шкільний автобус для підвезення дітей, безкоштовно харчує  учнів початкової школи та дітей пільгових категорій. І щороку дарує кожному зі своїх випускників-дитсадківців набори першокласників, де є усе, необхідне до школи.

Оксана Савіцька