Розвиток культури для команди «Свободи» в Черкасах є одним з пріоритетних. За ініціативи свободівців уперше для купівлі інструментів у музичні школи з бюджету виділили 1 мільйон гривень.

Про це розповідає пресслужба Черкаської обласної організації ВО “Свобода”, передає ЧЕСНО.

На високому професійному рівні управлінням культури департаменту освіти та гуманітарної політики спільно з командою свободівців забезпечено проведення тематичних, державних, релігійних та ін. культурно-масових заходів. Слід наголосити на таких як: міський фестиваль народної творчості «Різдвяна коляда», міський проект «Писанковий рай», Черкаський Великодній фестиваль, культурно-мистецький проект до Дня матері та Дня сім’ї, Всеукраїнський театральний фестиваль «Fortuna fest», фестиваль джазової музики «Черкаські джазові дні» та літній джазовий фестиваль «JAZZ – Діліжанс», концерти інструментальної музики, Черкаський книжковий фестиваль, широкомасштабні заходи з нагоди Дня Незалежності України та з нагоди Дня міста і багато іншого.

«В умовах карантину було забезпечно належну організацію роботи, а саме: мистецькими школами міста проводилися онлайн майстер-класи для учнів шкіл «Викладач за кадром», Черкаським міським Будинком культури ім. Івана Кулика – започатковано міський онлайн челендж «Творча ізоляція», Черкаською міською централізованою бібліотечною системою створювалися буктрейлери з нагоди ювілеїв окремих визначних письменників, поетів, та з нагоди знаменних дат, проводилися відеочитання з письменниками, онлайн віртуальні виставки, вікторини, тематичні перегляди, акції тощо. Наша команда прагне розвивати культурне життя Черкас, адже культура є важливим чинником розвитку міста його модернізації», – зазначає директор департаменту освіти та гуманітарної політики, свободівець Сергій Воронов.

Також свободівці завжди підтримували учнів мистецьких шкіл, які брали участь у відкритих міжнародних, всеукраїнських та міських конкурсах.  Останні 5 років обдарованим учням шкіл естетичного виховання виплачувалася стипендія міського голови. У 2019 році вона зросла з 300 до 1 000 грн. Відбувалося також грошове стимулювання викладачів мистецьких шкіл, які підготували дітей-переможців міжнародних конкурсів та фестивалів, у розмірі 5 000 грн.

«За останні 3 роки департамент освіти та гуманітарної політики закупив для муніципальних бібліотек нові українські книги на суму понад 300 000 гривень. Ми продовжуватимемо розвивати бібліотеки Черкас, на разі тривають роботи зі створення бібліохабу на базі міської центральної бібліотеки імені Лесі Українки. Ми хочемо, щоб містяни могли проводити тут свій вільний час, розвиватися та отримувати нові знання», – зазначає директор департаменту освіти та гуманітарної політики, свободівець Сергій Воронов.

За останні 5 років свободівці також ініціювали проведення більшості робіт з покращення матеріально-технічної бази та приведення в належний стан будівель і приміщень закладів культури. Так, у Черкаському міському Палаці молоді провели заміну вікон та капітальний ремонт центрального входу. У Черкаському міському Будинку культури ім. Івана Кулика здійснили капітальний ремонт санвузлів та актової зали. У централізованій бібліотечній системі та дитячій школі мистецтв також провели заміну вікон, капітальний ремонт приміщень, фасаду та прилеглої території. У дитячих музичних та художніх школах міста також здійснили капітальний ремонт приміщень та концертних залів. В загальноосвітній школі №21 облаштували кімнату-музей пам’яті кіномитця та ідеолога ВО «Свобода» Юрія Іллєнка, який родом з Черкас.

Команда «Свободи» надала можливість всім бажаючим жителям нашого міста стати безпосередніми учасниками культурного життя міста. Протягом 2016-2019 років було втілено в життя 64 проекти, з них: видано книг, каталогів – 13, створено мистецьких продуктів – 6, оплачено поїздки для участі у міжнародних, всеукраїнських конкурсах, фестивалях – 5, створено культурних подій – 40. Всі реалізовані проекти стали гідним доповненням в культурну скарбничку нашого міста.