Творці історичної драми «Тарас. Повернення», фільму про останні три місяці заслання Кобзаря в Новопетровській фортеці на Каспії, оголосили нову дату кінотеатрального релізу стрічки – фільм про Шевченка вийде на широкі екрани вже 17 вересня цього року.

Фільм про Шевченка «Тарас. Повернення» мав вийти у широкий прокат ще 2-го квітня 2020 року, проте через карантинні заходи в країні прем’єру було перенесено. Новою датою оголошено 17 вересня 2020 року. Про це повідомили в пресслужбі фільму, передає ЧЕСНО.

Романтично-драматична сага “Тарас. Повернення” Олександра Денисенка, яка повинна розірвати шаблонне уявлення про національного героя і символа України Тараса Шевченка, – це перший український фільм про 10-річне заслання поета в російській царській армії, що окупувала всередині ХІХ століття казахські степи.

Фільм розповідає про останні три місяці заслання Тараса Шевченка на півострові Мангистау в Новопетровській фортеці на Каспії, 1857 року. Поет отримує звістку від друзів з Петербурга про помилування його царем Алєксандром II. Однак військове керівництво Новопетровського форту не поспішає повідомляти про це Тарасові й не видає наказ про звільнення. Більш того, до форту прибуває таємний агент з Петербургу…

“Цей період життя Шевченка мало зафіксований у документах. Я шукав матеріали, пов’язані з цими подіями, навіть у російських архівах і знайшов, що наказ потрапив у Оренбург на початку травня, але чомусь не отримав ходу. От ця розбіжність в датах і лягла в основу історії, яку ми розповіли у фільмі Тарас. Повернення”, — розповідає режисер фільму Олександр Денисенко.