Акцію протесту організували представники малого бізнесу 7 вересня. Головною вимогою вони назвали зменшення податкового навантаження на бізнес.

Підприємці зазначили, що на такий мітинг зібралися представники бізнесу по всій Україні в обласних центрах. Кажуть, що вимагають відмінити три закони, які нині на перегляді у Кабміні, передає ЧЕСНО з посиланням на Про все.

“Зараз 80 законопроектів подано до Верховної Ради для їх розгляду та відміни. Серед них – закони 128, 129 і 367, які заважають малій підприємницькій діяльності. І якщо ми нічого не вдіємо, не згуртуємось і не виборемо їх відміну – то нам прийде кінець”, – зазначили організатори протесту.

Ганна Огородня, представниця малого бізнесу Черкас, розповідає, що деякі закони України, які пропонують для розгляду, є згубними для бізнесу. “Підприємці не в змозі витримати податкове навантаження та трансформації бізнесу, які відбуваються у країні. Все, що зараз роблять “для спрощення” – це не полегшує життя підприємцям. Насправді це удар для нього, який призведе до занепаду. І складається враження, що влада хоче знищити мале підприємництво як вид бізнесу, а не врятувати його”, – зазначила підприємиця.

Серед законів, які обтяжують представників малого бізнесу – 128 “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та 129 “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”, які покликані зробити розрахунки підприємців прозорішими.

Перераховані закони мали спростити бізнес і полегшити працю підприємців. Однак Ганна Огородня каже, що вони лише обтяжують. “Розрахункові апарати непідйомні навіть по ціні для деяких підприємців. У нас немає коштів ні на їх придбання, ні для того, щоб купити відповідне програмне забезпечення”, – зазначила підприємиця.

ФОПи Черкас також обурені тим, що у багатьох містах України податковий внесок складає 10 відсотків. Натомість у Черкасах його не зменшують і він складає 20%.

“Ми вимагаємо зменшити єдиний податок та єдиний соціальний внесок і таким чином зменшити фінансове навантаження на підприємців”, – зазначають організатори.

Голова черкаської міської спілки підприємців Андрій Ілльов зазначив, що зараз, коли підприємці лише розпочали “ставати на ноги”, країну почали готувати до другої хвилі самоізоляції. Однак, на його думку, це повне порушення прав ФОПів малого та середнього бізнесу. “У той момент, коли великі олігархічні підприємства працювали, не зупиняючись, малий і середній бізнеси перейняв удар на себе. Ми чесно сплачували податки, хоч і не мали доходу. І нам казали, що це нормально, бо у розвинених країнах така сама ситуація. Однак нам не розповідали, що за кордоном підприємцям виділяли фінансову допомогу, пільги на комунальні платежі тощо. І мені цікаво, чим керувалася Верховна Рада про те, що ми не повинні сплачувати пенсійні внески. Але ж є єдиний податок, який відмінили не по всіх містах. Нам пощастило – в Черкасах його скасували”, – зазначає Андрій Ілльов.

Мітингувальники обурені тим, що закони та рішення для ФОПів приймають люди, які далекі від бізнесу. Відтак вони не уявляють, яке значення мають їхні рішення для підприємців.

Підприємиця Ірина зазначає, що серед недоліків нещодавно прийнятих законів – вимоги про офіційне працевлаштування кожного робітника, який має відношення до бізнесу. “А що, якщо син прийшов допомогти й попрацювати за мене, бо я себе погано почуваю і за станом здоров’я вимушена перебувати вдома? Чому мій рідний син не може просто допомогти? Мене оштрафують за його допомогу. Ми вимагаємо, щоб найрідніші люди могли допомагати без працевлаштування”, – обурюється підприємиця.

Після мітингу резолюцію передали Анні Романенко, керівниці сектору роботи зі звернення громадян. 15-го вересня, коли представники бізнесу їхатимуть на мітинг у Київ під стіни Верховної ради, такі ж резолюції хочуть передати Президенту України Володимиру Зеленському, Денису Шмигалю, Дмитру Разумкову, Давиду Арахамії. Сьогодні ж резолюцію передадуть ще Сергію Сергійчуку, який нещодавно став новим очільником Черкаської ОДА, і міському голові Черкас Анатолію Бондаренку.