Не допустити до реалізації проект ТОВ «Фабрика агрохімікатів», який передбачає розміщення на території міста Черкаси інсинератора для спалювання фреону, ядохімікатів та отруйних речовин з Черкаської області та інших областей України вимагають черкасці.

Відповідну петицію зареєстровано на офіційному сайті Черкаської міської ради, передає ЧЕСНО.

“Черкаси категорично проти планів ТОВ «Фабрики агрохімікатів», яка повідомила про бажання розмістити в місті підприємство з утилізації фреону та пестицидів. Ми за сортування відходів та екологічно безпечні засоби їх переробки!

У березні 2019 року компанія «UKRAVIT» виграла тендер Організації з промислового розвитку при ООН і отримала технічну підтримку для створення інфраструктури для утилізації стійких органічних забруднювачів. Це має бути виробнича лінія з переробки морозильних камер й інсинераторна піч. Зважаючи на те, що високі температури, необхідні для спалювання фреону, підходять також і для утилізації пестицидів, «UKRAVIT» заявив, що буде утилізувати небезпечні речовини, які накопичилися в країні, на території ТОВ «Фабрика агрохімікатів», що розташована у місті Черкаси.

Ми вважаємо, що спалювання відходів веде до викиду шкідливих для здоров’я речовин та призводить до забруднення повітря. У світовій практиці не існує утилізації небезпечних відходів з нульовим викидом отруйних речовин. Багато з цих речовин токсичні, не розкладаються і здатні до накопичення в живих організмах. Ці властивості роблять їх найбільш небезпечними для навколишнього середовища. Деякі з них викликають онкологічні захворювання і руйнують гормональну систему людини.

Заявляємо, що прибутки не повинні стояти попереду людського життя. Право на здоров’я – одне з основних прав людини і воно має бути реалізоване. Вимагаємо не допустити до реалізації цих небезпечних планів!

Вимагаємо від міської влади:
1. Заборонити розташування шкідливого виробництва в межах міста Черкаси.
2. Перевірити наміри розміщення в межах обласного центру підприємства з утилізації фреону та пестицидів на предмет відповідності екологічним нормам. Залучити відповідні органи та служби.
3. Почути думку містян та провести громадські слухання з питання розміщення в межах обласного центру підприємства з утилізації фреону та пестицидів.” – йдеться у петиції.