Діана Тяско – начальник відділу промоції міста Департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР та членкиня Виконавчого комітету міськради.

В інтерв’ю виданню Че24online Діана розповіла про себе, про свою роботу та відповіла на популярні питання, передає ЧЕСНО.

  • Як змінилося твоє життя коли ти стала членом виконкому?

Спочатку особливих змін  не відчувала, тому що фактично все, що я робила на громадських засадах, я продовжила робити на новій посаді. Єдине, якщо раніше ми боролися з кіосками як громадські активісти, то тут вже ми мали повноваження на те , щоб їх знести. Всі задуми не завжди вдавалося втілювати у життя, тому що Черкаська міська рада не завжди має взаєморозуміння між підрозділами та департаментами. Часто важко знайти відповідального, кожен із них намагається перекласти провину на іншого.

  • Існує думка, що у ЧМР є непорозуміння між департаментами. Як досягнути повного взаєморозуміння між підрозділами та департаментами у ЧМР?

Є певні сфери впливу, які розподілені між різними політичними чи бізнесовими групами. Наприклад, демонтажі незаконних тимчасових споруд. Начальники управління інспектування довго на посаді не затримуються. Ні для кого не секрет, що деякі мафи демонтують, а деякі ні. Під різними приводами. Саме наша фракція, зокрема Андрій Куча, запропонував виділити кошти на демонтажі. Тоді поступово вже почали демонтувати кіоски. Ті,  кому це не вигідно, постійно зривають тендери на визначення виконавця демонтажів. Також, залишається актуальною проблема із розміткою на вулицях, там теж були проблеми з тендерами. Досягти взаєморозуміння на зараз – неможливо. Зі зміною кадрів та підходів – може бути. Люди на посадах у міській раді мають розуміти, що це політика – це не бізнес.

  • За яке значуще рішення ти вперше підняла руку?

Це всі питання, які стосуються бюджету. Розвиток освіти та парків. Команда Свободи постійно впроваджує ініціативи. Ми голосували за розроблення нових проєктів по реконструкції дитячого парку «Водограю» та реконструкції набережної. Нещодавно наші депутати підтримали створення проєкту «пляж у Дахнівці». Підвищення заробітних плат для вихователів дитячих садків це теж було важливе рішення. Насправді такого було багато, всього не перерахувати.

  • «Безпечне місто» – компетенція Департаменту освіти?

Багатостраждальне питання із безпечним містом. Цю систему розпочав запроваджувати департамент організаційного забезпечення, який очолювала Лілія Маліщук. Вони на папері купили камери, хоча, ці камери просто лежать і не працюють. Відповідно коли Департамент розформували, продовжувати запровадження відеоспостереження мало управління інформаційної політики. Вони цього не зробили. Потім передали на Департамент ЖКК. Цей Департамент теж нічого не зробив. Потім, уже коли зрозуміли, що якщо ми хочемо цей проєкт запровадити, то потрібно його робити самим, як проєкт галузі яку ми куруємо, тому обрали освіту. Саме тому, що освіта має досвід встановлення камер у школах. Проте ми зустрілись з опором депутатського корпусу та бюджетної комісії. Відповідно, як компромісний варіант ми вирішили передати ці кошти. Сергій Воронов ініціював передачу зекономлених Департаментом освіти коштів на запровадження системи «Безпечне місто» Національною поліцією. Але при умові, що міська рада також матиме доступ до цієї системи.

  • Як ти проводиш свій вільний час?

Я ходжу в тренажерний зал. До виборів це було регулярне відвідування –  3 рази на тиждень. Зараз рідше. Читаю книги, дивлюсь серіали, особливо в жанрі фентезі.

  • ТОП-3 серіали від Діани Тяско:

 «Американські блоги», «Надприродне», «Гра Престолів». З  українських серіалів – «Кайдашева сім’я».

  • Чим взагалі займається відділ Промоції?

Відділ промоції – ідея нашої команди. Відділ створили нещодавно. Основна ціль – популяризувати наше місто для туристів та інвесторів.  Програма промоції досі не затверджена Черкаською міською радою. Промоція – це маркетинг, піар, комерція. Депутати, які говорять про туристичну привабливість і не голосують за «промоцію» самі є бізнесменами. Вони прекрасно розуміють, що щоб продати навіть ковбасу потрібно якусь хорошу етикетку та стилістику, позиціонування свого бренду тощо. Нам потрібно вміти подавати Черкаси, ,щоб воно могло конкурувати на туристичній карті України. Потрібно його загорнути у красиву обгортку і оригінально подати. Всі знають файне місто Тернопіль або місто каштанів Київ.  У програмі прописано покроково те, яким чином можна виявити ці особливості міста. Окрім цього, потрібно працювати з бізнесом. У Черкасах є «Львівська майстерня шоколаду», але чомусь немає штрудельної “Черкаська Абрикоса“. У нас ще не навчилися конвертувати історію чи міські символи в бізнес.

  • У Черкасах кожен депутат розвиває свій округ. Як зробити аби все місто розвивалось, а не окремі райони?

 Є така проблема, що місто поділене на округи, і кожен депутат свій округ тягне. Моя думка – не потрібно ділити по районам, а розбудовувати і створювати комфортні умови у всьому місті, а не у якомусь окремому окрузі. Ми проводили  опитування  серед черкасців, коли ще сподівалися, що нашу програму підтримають. Запустили опитування на тему: «З чим у вас асоціюється місто?» У ньому взяло участь понад 3 тисячі осіб, це дуже хороший показник. Це опитування мало стати базою для створення бренду та айдентики міста.

  • Який має бути справжній чоловік?

Справжній чоловік має бути відповідальний, мужній та уважний.

  • Питання від читачів: Де подівся Юрій Ботнар?

Він не зник. У нього навчальна відпустка. Він здобуває освіту в Одеській академії, тому знаходився на сесії. Повернувся до роботи з 21 вересня.

  • Як ти познайомилась із своїм хлопцем?

Ми були в одній громадській організації «Сокіл», хоча, я його взагалі, на той час, там не помічала. Він дуже сором’язливий. Якось ми ходили на «Казбеті» розклеювали афіші  із моїм обличчям та інформацією про те що я проводжу зустрічі з виборцями. Він мені допомагав носити газети. І з тих пір ми разом вже 6 років.

  • Розкажи про конфлікт між Ботнаром та Нищиком? Хто на твою думку має рацію у цій ситуації?

Я ніде не коментувала цю тему, адже розумію, що будь-яке моє слово одразу ж буде перекручене чи сприйняте дуже гостро. Не хочу цю дискусію затягувати. Скажу один раз. Особисто мені Нищик сказав, що він стомився від цього «політичного болота». Буде йти тихо, скандалів роздувати не хоче. Але потім почалося.  За  його словами той допис, який він написав на своїй сторінці у фейсбуці, був спровокований після ніби-то прочитаної переписки про розмову Юрія з головою партії.  Я була присутня на тій розмові. І хочу сказати, що ніяких слів про Ярослава Нищика, які могли б його образити, ніхто не говорив. У нас навіть є відеозапис цієї розмови. Часто буває таке, коли недоброзичливці провокують конфлікти в середині організації. Так сталося й цього разу. Шкода, що Ярослав повівся на вкид.

  • Якби потрібно було обирати між відносинами та роботою, що ти б обрала?

Я б залишилася у стосунках, адже це важливіше. За роботу я взагалі впевнена. Якщо раптом щось трапиться я можу я можу піти працювати куди завгодно, навіть фізично. Раніше я працювала на різних роботах, починаючи від продавця шпалер на базарі та закінчуючи кредитним спеціалістом у банку. Я працювала у сфері молодіжної політики, культури, соціальної політики. Багато де, тож переконана – не пропаду.

  • Що потрібно для жіночого щастя?

Спокій разом з рідними людьми.

  • Як з’явився кіт Черкас?

На заходах у місті є багато дітей і їм часто Департамент освіти дарує різні подарунки-сувеніри. І Різні кульки, браслети, брилки і так далі – якось банально. Для дітей потрібно підготувати те, що їм подобається, і те, що їм цікаво. Зараз дуже популярні стікери і не тільки серед дітей, а й серед дорослих. А після опитування черкащан, ми дізнались, що у черкасців є улюблені місця в рідному місті.. Черкасці люблять місто  за його будівлі та об’єкти: дамба, водосховище, пляж і т.д.  Ми вирішили зробити стікер-пак у якому зобразити всі відомі локації міста.

  • Чому обрали саме кота?

Котиків люблять всі. Спочатку була ідея «кіт Черкас» і «пес Дніпрун». Тобто, пес ще буде у перспективі. Можливо,  вирішили почати з котиків, тому що моя ідея виникла у той період коли черкаські зоозахисники запустили ініціативу про те що потрібно бездомних котів порахувати. Та й загалом у Черкасах багато активістів, які опікуються котами та собаками. Тож із персонажем визначалися, локації обрали з опитування про асоціації з Черкасами (проводили його для створення бренду та айдентики, але через відсутність програми цей проєкт на паузі). Я знову провела опитування серед черкасців: «Які їм більше коти подобаються?». Люди мені почали відправляти фото своїх домашніх котиків, що мене ще більше надихнуло. Варто зазначити, що бюджетних коштів на цей проект витрачено не було.

  • Яку музику ти слухаєш? ТОП пісень на день від Діани Тяско.

Я слухаю різну музику. Починаючи від хардкору, закінчуючи етно-роком. Російську музику я не слухаю. Єдиний російськомовний, але український гурт «Фльор». Раніше його слухала, зараз психологічно не сприймаю. Надаю перевагу або англомовним пісням або українськомовним. В останні дні я почала слухати Леді Гагу та шведський гурт «iamamiwhoami».  Мій смак – це рок або альтернативний рок. З українських виконавців слухаю гурти: «Онука», «Мотанка» та «Go–A». 

  • Кого більше любиш собак чи котів?

Я люблю всіх тварин. Мені важко обрати. Якщо це квартира то кіт, якщо приватний будинок можна собаку і кота.

  • Як ти думаєш, мер Бондаренко залишиться на другий термін?

Місяць тому, я була впевнена, що залишиться, але зараз так багато кандидатів з’являється. Хоча в них не бачу ніякого ентузіазму. Мені здається, що вони самі не вірять в те, що стануть мерами. Я вважаю, що та  впевненість Анатолія Бондаренка, яку ми, до речі, разом з ним напрацьовували дадуть йому більше віри у перемогу на виборах за крісло мера.

  • Як ти оцінюєш шанси Свободи на виборах?

Шанси є. Від 5% ми набираємо.

  • Як ти оцінюєш свою психологічну стійкість з моменту як ти почала вести політичну діяльність і зараз?

Зараз на мене наклепи і обговорення ніяк не впливають. Люди, які залишають негативні коментарі – це або боти, або мої політичні опоненти. Є ще 10% людей, які ще політично незаангажовані. Із них 5%, які пишуть не лише під моїми дописами, а всюди, що все погано. І є той малий відсоток, які у коментарях висловлюють свою конструктивну критику- їм дякую і завжди відповідаю.

  • Які книги ти зараз читаєш?

Зараз маю мало часу на читання, але є багато книг, які я почала читати. Потрошки дочитую. Раджу книгу «Володар перстнів». ЇЇ я можу перечитувати постійно, це моя улюблена.

  • Скільки у тебе на тілі татуювань? Що вони означають?

Ці татуювання це мої релігійні, моральні, та філософські переконання.

  • Якщо поїхати відпочивати, то в Єгипет чи Холодний Яр?

Хочу в Індію. Хочу в ту східну сторону. Їх релігія і мова (санскрит) тісно пов’язані з Україною. Мені цікаво туди потрапити.

  • Чому ти пофарбувалась у рудий колір?

У 2009 році я розійшлась з хлопцем, і вирішила щось змінити. Я пофарбувалась спочатку хною, а потім мені хотілось зробити більш яскравіше.

  • Яку зарплатню має отримувати людина щоб мати комфортне життя в Черкасах?

Від 7 тисяч.

  • Запитання від читачів: Чи напишеш добровільну заяву на звільнення, після того як Свобода не потрапить до наступної каденції Черкаської міської ради?

По-перше Свобода потрапить у наступну каденцію. По-друге, ні, не напишу, тому що я на цій посаді не через те, що я член партії «Свобода», а через те, що в мене є багато креативних ідей. Зупиняє їх реалізовувати тільки те, що немає програми. Програма насправді вдала. Окрім заходів, прописаних в ній, я  хочу втілити у життя такий проект як «Амбасадори Черкас».  У нас є така відзнака, як Почесний громадянин міста. Це одне, але в результаті це просто портрет, який висить у коридорі міської ради. Я ж хочу співпрацювати з відомими й талановитими уродженцями міста Черкаси. Ми можемо з ними укласти угоди, прописати двосторонні зобов’язання. Наприклад, вони могли б рекламувати своє рідне місто у себе на сторінках у соцмережах, а ми можемо у районах в яких вони жили присвятити їм мурали. Я взагалі вважаю, що шанувати і присвячувати мурали потрібно й живим. Загалом набір дій та подяк за ці дії може бути широкий. Ми працюємо зараз над цією ідеєю.

  • Як бачиш своє професійне майбутнє, якщо це буде не політика?

Я, мабуть, надалі б працювала у якійсь креативній галузі, наприклад івент або SMM.

  • Фінальний Бліц:

Порошенко чи Зеленський? – Порошенко.

Тягнибок чи Кошулинський? – Тягнибок.

Ботнар чи Воронов? – На мера  Воронов.

Бондаренко чи Ільченко? – Бондаренко.