15 вересня 2020 року , директор департаменту соціальної політики, свободівець Олег Гудзенко та голова правління Черкаської обласної організації Українського товариства сліпих Алла Козлова у програмі «Тема Дня» на Суспільному обговорили, з якими труднощами стикаються люди з порушеннями зору в Черкасах.

«Люди з порушенням зору знаходяться під опікою програми «Турбота», за якою для них передбачена допомога у сплаті комунальних платежів, вже цьогоріч цією послугою скористалось понад 400 осіб на суму майже мільйон гривень. Щороку ми звертаємось до департаменту ЖКК та подаємо списки людей, які потребують подібної допомоги», – розповів Олег Гудзенко.

Також він розповів, чи доступна інфраструктура обласного центру для незрячих людей. Та що в Черкасах зроблено цього року для соціального захисту людей з порушеннями зору.

«Ми співпрацюємо з департаментом економіки і розвитку, міським центром зайнятості, тож допомагаємо із службою супроводу. Адже таким людям, як і всім, теж потрібно дібратись до аптеки чи магазину, ми стежимо, щоб ця допомога надавалась. Послуга супроводу є необмеженою, потрібно лиш, щоб були люди і був фінансовий ресурс у центру зайнятості. Наразі через карантин, держава обмежила фінансування послуги супроводу. Також функціонує «Інва-таксі», яке допомагає людям з інвалідністю комфортно пересуватись містом», – зазначив свободівець.

Також Олег Гудзенко розповів, що в місті почали класти тактильну плитку для зручності та безперешкодного руху людей з порушеннями зору. Та розповів з якими проблемами найчастіше звертаються люди із порушеннями зору та як департамент соціальної політики їх вирішує.

«Наразі в нас у місті є проблема з перевізниками, які перешкоджають безкоштовному проїзду осіб із інвалідністю по зору. Це явне порушення з боку перевізника, тож радимо звертатись до нашого департаменту соціальної політики чи відділу транспорту ЖКК, для того, щоб переглядались умови договору з перевізником, та те, що він порушує закон та права людей. Ми рухаємось вперед, і дійсно нашим недоліком є відсутність комплексності та недобросовісність підрядників, які неправильно кладуть тактильну плитку, чи перевізників, що порушують закон. Але крок за кроком ми покращуємо доступність міста!», – зазначив директор департаменту соціальної політики, свободівець Олег Гудзенко.

Також Олег Гудзенко розповів, що в планах на майбутній рік в усіх нових будівельних проектах передбачені потреби осіб з порушеннями зору.