Повернемося в 2019 рік, коли фактично ліквідовують СУБи і компанія скандального черкаського підприємця Андрія Бортника, на той час під назвою ТОВ «Сантехбудконструкція», виграла відкритий конкурс на обслуговування багатоквартирних будинків.

Конкурс було оголошено та проведено поспіхом, оскільки деякі досвідчені «комунальні» ділки в міській раді навмисне затягували виконання пункту нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги», яким саме і зобов’язували всі міста України до 1 травня 2019 року провести відповідні конкурси і визначити управителів, які будуть обслуговувати багатоповерхові будинки замість СУБів.

Отже, чиновники дочекались до останнього і фактично поставили виконавчий комітет перед очевидним вибором, – або обираємо нового «правильного» приватного управителя або з 1 червня зупиняється все комунальне обслуговування будинків і до ради почнуть йти сотні невдоволених містян.

Цікаво, що за дивним збігом обставин всі інші учасники, а їх було ще чотири, подали документацію з порушеннями умов конкурсу.

Так в Черкасах з’являється фактично монополіст, який обслуговує всі багатоквартирні будинки, які не створили ОСББ.

Проте апетити тіньових ляльководів не могли ніяк вгамуватись. У липні 2019-го компанія ТОВ «Сантехбудконструкція» була реорганізована у ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» та отримала ще одну злачну послугу – вивезення негабаритного сміття з тарифом в понад 13 грн з кожного черкасця. При чому платити повинні були навіть немовлята.

До судів почали тягнутись вервечки будинків, які, «наївшись» «Нової якості», зрештою вирішували створювати власні ОСББ, однак документи на будинки управлінець їм не поспішав передавати.

У владних кабінетах мерії, треба додати, про підспідок міського комунального трешу всі добре знають, адже Андрій Бортник – людина в Черкасах не нова. Періодично його компанії і раніше «вляпувались» у скандали із чищенням доріг і тротуарів узимку, із доглядом за зеленими зонами, де списувались на непомітні для пересічних містян роботи мільйони бюджетних гривень. Ясно, що за роки роботи в місті цього майстра на всі «комунальні руки» в білому домі давно створився «гурток прихильників», який дислокувався десь у нетрях департаменту ЖКГ. А куратором цього департаменту в міській раді була заступниця мера Людмила Бордунос, яка і ставила підписи під згадуваними вже договорами між будинками та «Сантехбудконструкцією», і вона до останнього доводила, що договори ті цілком законні і розривати їх рішенням виконкому чи сесії – не можна. Тому з питаннями про невдоволення роботою управителя в місті в першу чергу потрібно було звертатись саме до неї.

Тоді почався процес розірвання договорів з «Новою якістю» на засіданнях виконкому.

Зрозуміло, що викриття масштабної афери дуже не сподобалося тим, хто планував перетворювати в Черкасах «лайно на золото». А, як говорили класики марксизму, за надприбуток бариги можуть піти на убивство.

Мішенню обрали заступника міського голови Юрія Ботнара, позиція якого зокрема, та «свободівців» у виконкомі загалом, рішення, які вони останні місяці приймали відносно  управителя-монополіста, остаточно «зірвали дах» «комунальним схематозникам» міста.

На думку Ботнара, політичним «дахом» управителя у міській раді були Максим Шадловський, який потрапив до міськради через Партії вільних демократів, депутат Олексій Романов і заступник мера Людмила Бордунос, тобто політична команда «Самопомочі» (яка, до речі, висувала Андрія Бортника кандидатом на посаду мера міста у 2015 році).

За матеріалами видання «Дзвін»