Наболілою є тема забудови та нераціонального використання прибережних земель мікрорайону Митниця, що в обласному центрі.

Про це розповідає пресслужба прокуратури Черкаської області, передає ЧЕСНО.

Кілька років назад Черкаською місцевою прокуратурою установлено факт зміни цільового призначення земельної ділянки, яка розташована у межах прибережної захисної смуги р. Дніпро на перехресті вул. Козацької та вул. Героїв Дніпра у м. Черкасах, з категорії земель водного фонду на житлову та громадську забудову, що відкрило шлях до початку «освоєння» будівельною компанією понад 3 га земель (фактично пісків), що раніше були місцем відпочинку містян.

З того часу прокуратура принципово вела в судах, аж до Великої Палати Верховного Суду, боротьбу за повернення земельній ділянці статусу водного фонду, яка вже встигла перетворитись у будівельний майданчик.

Апеляційний господарський суд 22.09.2020 виніс рішення про задоволення позову прокурора, яким визнав незаконним рішення Черкаської міської ради та недійсними відповідні зміни до договору оренди землі, які фактично змінювали цільове призначення земель водного фонду. Судове рішення набрало чинності.

За вимогами Водного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.