Змінилася форма бюлетенів, а на дільниці йти зі своєю ручкою. Це декілька з нововведень місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня.

Про це Суспільному розповів керівник Черкаської міської територіальної виборчої комісії Денис Бобер, передає ЧЕСНО.

Порядок проведення виборів коригували у зв’язку з пандемією коронавірусу та чинним виборчим кодексом України.

Керівник Черкаського міського територіального виборчкому Денис Бобер розповів про бюлетень із виборів міського голови: “У бюлетені з виборів Черкаського міського голови буде дві колонки: ліворуч розміщені кандидати на мерів у алфавітному порядку, праворуч – пустий квадрат для того, щоб виборець міг поставити відмітку про волевиявлення”.

Інші три бюлетені з виборів депутатів міськради, райради та облради складніші за формою. “На цих виборах вперше реалізовано пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Що це означає? Виборець має змогу не тільки проголосувати за певну політичну силу, а й обрати певного кандидата на посаду депутата, який балотується від певної політичної сили”.

Нові бюлетені та власна ручка: що нового буде на виборах

Тож звертайте увагу під час голосування на те, що у лівій частині бюлетеня в порядку визначеному жеребкуванням, проведеним відповідною територіальною виборчою комісією, будуть розміщені назви політичних партій, які беруть участь у виборах із зазначенням першого номера в списку кандидата єдиного від даної партії. У правій частині бюлетеня будуть розміщені у черговості, визначеній відповідною політичною кандидати, які балотуються по конкретному по територіальному виборчому округу.

Нові бюлетені та власна ручка: що нового буде на виборах

“На бюлетені розташовано два квадрати, де можна зробити вибір. Один квадратик дає право обрати відповідну партію. Поруч розміщений квадратик із трафаретом, у якому можна проставити порядковий номер того кандидата, який балотується у відповідному виборчому окрузі й прізвище якого заначено в правій частині бюлетеня”, пояснив Денис Бобер.

Для легшого сприйняття бюлетенів виборцями, їх зроблять різнокольоровими. Блакитного кольору буде бюлетень із виборів депутатів обласної ради, світло-зелений – депутатів районної ради, світло-жовтий – на вибори депутатів міської ради, і світло-рожевий – із виборів сільського, селищного, міського голови.

Нові бюлетені та власна ручка: що нового буде на виборах

За словами координатора громадянської мережі “ОПОРА” у Черкаській області Захара Колісніченка, новий формат бюлетеня не має викликати проблем у виборців: “Загалом виборці отримають чотири бюлетені, як і раніше на місцевих виборах: до обласної ради, до районної ради, до селищної, сільської та міської ради, і для того, щоб проголосувати за голову громади. Нині активно ведеться освітня компанія, як голосувати, зокрема “ОПОРА” поширює багато роликів. Так само ЦВК розповсюдило приклад бюлетенів, де видно, що біля кожного кандидата буде приклад, як поставити його номер”.

Цьогоріч правила поведінки на виборчих дільницях дещо змінилися, – розповіла керівниця Черкаської районної ТВК Любов Здоровега. Як і раніше, у кабінку для голосування можна заходити по-одному, не можна шуміти, псувати бюлетень.

З нового: тепер потрібно приходити на дільницю зі своєю ручкою та здійснювати волевиявлення в масці.