Матусівська ТВК винесла постанови про відмову у реєстрації 9-ти кандидатам в депутати Матусівської сільської ради, а також –  кандидату на посаду голови. Незаконні – переконані мешканці громади – кандидатів  реєстрували  вибірково і з порушеннями.

Більшість часу дільниця була зачинена, членів комісії на робочому місці не було, про що кандидатами в депутати було складено декілька актів. Для того, щоб подати документи, заяви чи подання,  потрібно було по декілька разів приходити, аби застати на робочому місці когось із членів комісії.  Деякі члени комісії (включаючи голову, заступника та секретаря) вели себе невиховано та навіть агресивно. Отримати від комісії  якусь інформацію чи консультацію було неможливо. Деяким громадянам надали відмову у реєстрації без вагомих причин, при цьому зробили підміну поданих кандидатами документів.

Причиною відмови у реєстрації кандидатів територіальна комісія назвала відсутність у кандидатів електронної версії автобіографії та фото на СД-носії (диску). Проте, коли кандидати прибули до територіальної виборчої комісії 24 вересня – у останній день подачі документів, щоб долучити  до заяв СД-носії з автобіографією та фото – їм було відмовлено, що суперечить Виборчому Кодексу. Тому громада і обурена такою своєрідною відмовою в реєстрації  Горі С.О., Шевчуку О.С., Черкасовій Л.В., Берестовому Р.І., Броварській І.В., Гомонюку О.М., Шипельову О.А., Малюті В.В., Гнатюк О.М. та Коліснику В.В. Однією із причин відмови у реєстрації нинішньому голові було те, що автобіографію та фото він подав не на СД-диску, а на флешці. Але найцікавіше сталося із паперовою формою автобіографії Василя Колісника. Як стверджують в територіальній комісії, автобіографія була без підпису – і демонструють документ дійсно без підпису, з надрукованою датою. Хоча голова стверджує, що подавав заяву із поставленими від руки датою та підписом.

Не погодившись із рішенням комісії, мешканці Матусівської громади, яким відмовили у реєстрації,  подали позови до суду. Справи спершу розглядав Черкаський окружний адміністративний суд, а потім Шостий Апеляційний адміністративний суд у м. Києві. Мешканці відстоювали своє право брати участь у виборчому процесі і, як результат, 5 осіб отримали позитивне рішення суду, яким визнано протиправними дії посадових осіб Матусівської сільської територіальної виборчої комісії та зобов’язано їх зареєструвати кандидатами у депутати осіб, які виграли судові процеси (Гнатюк О.М., Шипельов О.А., Гомонюк О.М., Броварська І.В., Берестовий Р.І.). Решта так і не змогли довести свого права на реєстрацію кандидатами, оскільки комісією, на їх думку, були здійснені підміни документів.

Склалося враження, що Матусівська територіальна комісія допускає до реєстрації людей по відомому тільки їм списку. До виборі отримали допуск 7 чужих у громаді людей, працівники групи компаній «ЛНЗ». Таким чином, мешканці Матусівської громади на вибори залишились без вибору.

Оксана Савіцька