У селі Чорна Кам’янка, що на Маньківщині, голова сільської ради роздав своїм 15-ти родичам землі, передбачені для АТОвців: землю отримали всі близькі родичі голови – дружина, батько, мати, брат, сестра, племінники та далека київська рідня.

Даний факт «дерибану» землі виявили самі ж мешканці села – і одразу звернулися з колективним листом до голови Чорнокам‘янської сільської ради Віталія Бузівського, щоб останній надав пояснення, але голова уникає зустрічей з громадянами і жодних пояснень так по цей час і не надав.

У подальшому мешканці села також направили лист до громадської організації   «Правозахисний антикорупційний рух українського суспільства» (ПАРУС), з проханням допомогти та надати публічності кричущому факту. ГО «ПАРУС» вже надіслала заяви до правоохоронних органів та органів влади усіх рівнів – і обіцяє підняти людей на мітинги та боротьбу за землю і справедливість.

– Загалом, рідня голови Чорної Кам’янки отримала 30 гектарів землі, – зазначає голова ГО «ПАРУС» Сергій Нестерець. – Все відбулось дуже швидко – протягом одного дня 25 вересня – і за повного сприяння чиновників Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області, які видали відповідно 15 наказів «про надання по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства» усім 15 претендентам, родичам голови сільської ради.

Свого часу до сільської ради подавали заяви на отримання землі 7 АТОвців та 50 працівників соціальної сфери і пенсіонерів, що не мають землі і претендують на неї по праву, які роками так і не можуть її отримати.

Жоден з тих 15родичів, що отримали землю, не відносяться до пріоритетних категорій, що першочергово можуть отримувати землю. Загальна нормативно-грошова вартість розданої землі становить біля 1 мільйона гривень.

Такий «передвиборчий дерибан» землі відбувається максимально швидко оскільки 25 жовтня цього року, після проведення місцевих виборів село Чорна Кам’янка увійде до складу Іваньківської громади – і цим самим чиновники хочуть залишити новостворені громади без земель, з самими голими ярами.

І це далеко не перший випадок на Черкащині, коли керівництво села напередодні входження у громаду намагається «витиснути» із села всі можливі ресурси у власних інтересах.

Оксана Савіцька