Воду річки Дніпро забруднюють промислові стоки, побутові відходи населених пунктів, що розташовані на її берегах. Це забруднення доповнюється змивами з прибережних територій та хімікатами сільського господарства з полів.

Про це повідомив начальникЧеркаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ЧЕСНО.

За третій квартал 2020 року на акваторії Кременчуцького водосховища фахівцями спеціалізованої акредитованої лабораторії в районі Черкас відібрано 36 проб води. Проби відбирались у трьох місцях (створах) по двом горизонтам – близько поверхні води та на глибині.

Згідно результатів досліджень, середньоквартальний вміст більшості показників (а їх більше 30) не перевищував гранично – допустиму концентрацію (за нормами рибогосподарського призначення, далі по тексту ГДК).

Газовий склад води добрий, середній вміст кисню був в межах 8,38 – 9,77 мгО/дм3.

Перевищення норм (співвідношення фактично виміряної концентрації до її ГДК) зафіксували по важких металах, азоту та фенолах.

У створі вище міста Черкаси – середньоквартальні концентрації вище ГДК: з хрому шестивалентного – 4,0 ГДК, фенолів – 4,0 ГДК, азоту нітритному – 1,2 ГДК; залізу загальному – 1,3 ГДК, міді – 6,1 ГДК, цинку –1,3 ГДК, марганцю – 7,7 ГДК.

У створі в межах міста (в районі вантажного порту) середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 5,0 ГДК і фенолів – 5,0 ГДК, азоту нітритному – 1,5 ГДК.

У створі 6 км нижче міста, 0,5 км нижче скиду стічних вод ПАТ “Азот” – з хрому шестивалентного – 6,0 ГДК, фенолів – 5,0 ГДК, азоту нітритному – 1,6 ГДК. Також перевищення спостерігались по важких металах: мідь – 5,1 ГДК, цинк – 1,4 ГДК, марганць – 3,5 ГДК.

Результати свідчать, що воду річки Дніпро забруднюють промислові стоки, побутові відходи населених пунктів, що розташовані на її берегах і Черкас включно. Це забруднення доповнюється змивами з прибережних територій та хімікатами сільського господарства з полів.