Днями в обласній лікарні провели першу телемедичну консультацію. 

Як повідомив голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук, на Черкащині медичні працівники 67 лікарських амбулаторій отримали 114 комплектів телемедичного обладнання. Тож є всі технічні можливості для того, щоб віддалено на місцях забезпечити якісну діагностику та лікування із фахівцями високого рівня, передає ЧЕСНО з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

– У період пандемії телемедицина особливо важлива, вона допомагає пригальмувати розповсюдження вірусних захворювань. Основні напрямки телемедицини на Черкащині: це телемедичні консультації, телеосвіта, дистанційні медичні маніпуляції за допомогою медичних роботів. Телемедицина ‒ це офіційна форма надання медичної допомоги. Персональні дані пацієнта захищені, це важливо. Наша мета – надання будь-якій людині, незалежно від її місцезнаходження, медичної допомоги в необхідному обсязі й в актуальний термін, – зауважив Сергій Сергійчук.

Дистанційна консультація сімейного лікаря з лікарем-кардіологом обласної лікарні. До спеціаліста лікарка звернулася задля коригування лікування пацієнта, який має скарги на біль у серці. Перебуваючи кожен у своєму кабінеті, медичні працівники змогли на відстані провести діагностику.

Про переваги телемедицини: 

– Така форма надання медичної допомоги значно скорочує час, необхідний на діагностику захворювання, оскільки пацієнт не має відвідувати лікарів вторинної ланки в інших містах. У свою чергу це пришвидшує термін одужання.

– Сімейний лікар за присутності пацієнта може не лише зв’язуватися зі спеціалістом задля консультацій, а й здійснювати спільну діагностику, як вимірювання артеріального тиску, електрокардіографічне дослідження, здійснення вимірювання цукру в крові, аналізу сечі, вимірювання функцій дихання, вимірювання насиченості крові киснем.
– Усі показники про стан пацієнта містяться в системі. Мобільний комплекс збирає діагностичні дані у файл й розміщує його у власне хмарне сховище, до якого дистанційно є доступ у телемедицинському проекті. Тобто лікар не витрачає багато часу на передачу даних про пацієнта іншому спеціалісту.