Перспективне планування з метою поліпшення та відновлення ландшафтів за принципами сталого розвитку запроваджуватимуть на Черкащині. Так область стала пілотною в Україні, де на практиці апробовуватимуть такий вид планування при здійсненні економічної діяльності.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА, передає ЧЕСНО.

Ландшафтне планування є інструментом виявлення конфліктів природокористування та оцінки механізмів для їх пом’якшення. Така діяльність, з одного боку, має на меті збереження природи, а з іншого – керування ландшафтом. Цей процес поєднує в собі економічні та екологічні функції та передбачає оптимізацію відносин суспільства і природи в межах конкретних територій. У перспективі таке планування виходитиме на національний та транснаціональні рівні.

– Науковці Інституту географії Національної Академії Наук України розпочали роботу над ландшафтним плануванням Черкащини ще декілька років тому, – розповідає начальник управління містобудування та архітектури Василь Дмитренко. – Долучали до роботи й фахівців з Німеччини – технічний університет м. Дрезден, технічний університет м. Берлін, та Федеральне міністерство навколишнього середовища збереження природи та ядерної безпеки (ВМИ). Проект реалізований за сприяння Федеральної агенції з охорони навколишнього середовища (ИВА) та Федеральної агенції з охорони природи (BFN). Їхній досвід у цьому питанні – неоціненний.

Дослідження проводилися на 3-х рівнях: області (ландшафтна програма), району (рамковий ландшафтний план) та сільської ради (ландшафтний план). Модельним регіоном обрали Черкащину як центральну область України. В її межах відповідними територіями стали Канівський район та Степанецька сільська рада. Враховували економічні показники, а також клімат і повітря, поверхневі та підземні води, види рослинного і тваринного світу; біотипи; ґрунти; ландшафти. На кожному з рівнів визначили основні завдання робіт, виявили наявні проблеми, ризики і перспективи, а також склали підсумкові документи та рекомендації.

Зокрема, для області наразі проблемними питаннями є зниження високого антропогенного навантаження, збереження природних екосистем та розвиток мережі природно-заповідних територій, ландшафтного і біологічного різноманіття, історико-культурної спадщини, ефективне використання рекреаційного потенціалу. Слід особливо зауважити, що і для модельної області, і для України в цілому, характерною є проблема деградації ґрунтів.

– Ландшафтна програма Черкаської області є комплексною основою для екологічно виважених управлінських та інвестиційних рішень, – додає головний архітектор Черкаської області. – За ландшафтною програмою маємо інтегральну концепцію цілей, у якій представлені основні напрямки перспективного природокористування в області, що відповідають принципам сталого розвитку. За німецькими підходами провели зонування модельної території за категоріями «збереження», «розвиток» та «поліпшення». Окрім констатації маємо і науково виважені рекомендації щодо поліпшення стану справ.

У межах ландшафтного плану області розробили рамковий ландшафтний план Канівського району та план безпосередньо Степанецької сільської ради. Чим наближеніша територія, тим деталізованіший план, відзначає посадовець. Так, ландшафтний план Степанецької сільради передбачає збереження біорізноманіття та природних екосистем, екологізація сільськогосподарської діяльності, зокрема в рамках концепції «людина і біосфера» – біосферного резервату, підвищення рівня екологічної свідомості.

Із урахуванням усієї зібраної інформації та досконалих оцінок можна говорити про розроблену «дорожню карту» розвитку трьох поселень ради – сіл Степанці, Степанецьке і Пилява. Також врахована концепція створення Канівського біосферного резервату, частину зони співробітництва якого може становити і територія сільради.

Результати роботи з ландшафтного планування області відображенні на понад 50 картах, укладених з використанням сучасних технологій. Додамо, ці розробки науковців апробували на форумі «Черкащина – територія співпраці». Ландшафтну програму надалі використають і врахують в розробці схеми територіального планування області, що принесе відчутну користь Черкаській землі та їх жителям.

– Черкаська область є першим регіоном України, де провели ландшафтне панування з урахуванням усіх трьох його рівнів, – підсумовує Василь Дмитренко. – При розробці схеми територіального планування, затвердженої в 2007 р., область теж виявилися першою, в якій поновили такі види планування. Отже, тут, у центрі України, ми заклали фундамент українського сприйняття інновацій, який, як нам бачиться, буде основою для подальшого успішного, економічно та екологічно, розвитку регіону.