При обласному контактному центрі діє цілодобова безкоштовна «гаряча лінія» – 0-800-508-876. Зі стрімким поширенням COVID-19 надходять різні питання щодо коронавірусної хвороби. Одне із найбільш запитуваних – чому інколи доводиться чекати на результати тесту п’ять днів.

Процес забору та дослідження пояснила керівниця Черкаського обласного лабораторного центру Людмила Кравченко, передає ЧЕСНО з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

Після забору біологічного матеріалу, який відбувається за направленням сімейного лікаря у лікувально-профілактичному закладі, його відправляють у Черкаський обласний лабораторний центр. Доставка матеріалу триває 1 день.

Після прийому біологічного матеріалу в обласному лабораторному центрі, фахівець кодує всі зразки, ставить штрих-код на кожну пробірку.

Після цього весь матеріал потрапляє до вірусологічної лабораторії. Там лаборант класифікує пробірки за категоріями – хворі, з підозрами. І спочатку починає працювати зі зразками носоглоткових змивів хворих людей.

Зразки проходять двоетапну перевірку. Лаборант працює над виділенням РНК, яка  є носієм генетичної інформації. Суть методу полягає у виявленні фрагменту РНК збудника, тобто вірусу в пробі. Метод досить складний, але дозволяє виявити вірус навіть якщо в пробі знаходиться всього єдина молекула його геному. Виділення РНК триває 4-4,5 години.

Це кропітка робота, каже Людмила Кравченко, адже потребує абсолютної точності і уважності лаборанта під час виділення РНК.

Потім зразки поміщають в ампліфікатор. Це спеціальний апарат, який перевіряє, чи є у зразках вірус covid-19. Ампліфікація триває дві години.

Ще півтори години фахівці оцінюють результати досліджень і вносять їх в базу даних. Після цього отриману інформацію відправляють сімейним лікарям тих людей, які направляли зразки на виявлення covid-19.

В цілому на обробку одного зразка йде до 24 годин.