Поховання черкащан, які померли від ускладнень, викликаних коронавірусною інфекцією, проводять двома способами: поховання в землю або кремація. Рідні можуть самі обрати метод. При цьому родичам загиблих не можна безпосередньо контактувати з померлими.  

Про це виданню Zmi.ck.ua повідомив директор КП “Комбінат комунальних підприємств” Анатолій Бейн, передає ЧЕСНО.

“За його словами, громадян, що померли доставляє у морг лікарні швидка допомога. Після цього вже КП “Комбінат комунальних підприємств” повідомляють, що є померлий від COVID-19. Додає, що діють виключно за інструкціями головного санітарного лікаря України Віктор Ляшка, зокрема йдеться про наказ №4 “Про запобігання поширенню коронавірусної інфекції” від 17 березня 2020 року та №6 від 30 березня цього ж року “Про дотримання заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції”.

“Наші люди приїжджають у морг і забирають покійника. Після цього його везуть на поховання”, – сказав Анатолій Бейн.

За його словами, працівники, що приїжджають у морг, одягнені у спеціальні костюми та маски. Померлого вони не забирають, допоки тіло не буде вкладене в спеціальний герметичний чорний пакет та закритий гроб.

“Після того як гроб закрили в морзі, його більше не відкривають. Ми привозимо на кладовище. Якщо людина хоче попрощатися, то вона прощається із закритим гробом. Відкривати гроб після його закриття у морзі вже не можна”, – зазначив Анатолій Бейн.

Він також додає, що людина може обрати й інший спосіб поховання – кремацію. Вона повинна повідомити про це сама.

“Тоді наш автокатафалк везе гроб із померлим до Києва. Там все це відбувається, і людям сюди привозять урну. Може бути такий варіант, що родичі прощаються, коли людина закрита в гробу, потім ми веземо на кремацію, а тоді привозимо урну й ховаємо на кладовищі в нас”, – розповів Анатолій Бейн.

Як повідомили нашому виданню  у відповідь на інформаційний запит до КП “Комбінат комунальних підприємств”, поховання померлих здійснюють в межах території кладовища, а поховання померлих від коронавірусної хвороби виключно в закритій труні на кладовищі №8 по вулиці Заводській у Черкасах у спеціально відведеному секторі.

Натомість заступниця голови Черкаської ОДА Лариса Кошова повідомила на сторінці обласної державної адміністрації, що поховання може відбуватися на тому кладовищі, де бажають родичі. Окремих місць для поховання пацієнтів із коронавірусом немає.

Зауважимо, що Міністерство охорони здоров’я рекомендує дотримуватися таких правил:

– Медичні працівники мають провести інструктаж особам, які беруть участь в ритуальних діях, що передбачають контакт із тілом.

–  До ритуальних обрядів перед похованням, у разі крайньої необхідності, може допускатись не більше ніж 10 осіб за умови одночасного перебування у приміщенні не більше 1 особа на 10 квадратних метрів.

– Під час обряду між присутніми має бути безпечна дистанція у 1,5 метри.

– Тіла померлих мають бути оброблені дезінфекційним розчином та поміщені у непроникний герметичний пакет-мішок.

– Поцілунки тіла померлої особи забороняються, оскільки існує пряма можливість інфікування.

– Поховання або кремація тіла мають здійснюватися у щільно закритій труні.

– Органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання.

Також Лариса Кошова зазначила, що, коли родичі хочуть попрощатися з людиною, то мішок з тілом померлого мають відкрити на безпечній дистанції; забороняється підходити до тіла, обіймати й цілувати його; родичі чи близькі, які бажають бачити тіло померлого, допускаються до нього виключно після підготовки тіла до поховання та повинні бути проінструктовані щодо заборони торкатися відкритих ділянок та обрядових поцілунків при видачі тіла.”