Відкриття меморіального комплексу пам’яті учасників антитерористичної операції відбулося 19 листопада в Черкасах на площі Слави.

Про це розповідає кореспондент видання Zmi.ck.ua, передає ЧЕСНО.

Відкрили комплекс міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, військовий Володимир Болсуновський та автор проекту Дар’я Ложешнікова.

“Ми відкриваємо комплекс нашим хлопцям, які ціною власного життя зупинили окупанта. Вони залишили своїх рідних, щоб ми могли мирно зібратися, виховувати наших дітей. Поки є такі хлопці, буде й вільна та незалежна Україна. Тут написано “українсько-російська війна” і це так, імперія завжди хотіла загарбати нашу країну, але їм це не вдасться. Черкащина, Черкаси в історії України відігравали велику роль. У нас завжди були герої. Ми будемо на вістрі, поки будуть такі патріоти, які зараз є серед нас. Попереду велика боротьба, я впевнений, що Україна переможе”, – зазначив Анатолій Бондаренко.

За словами дружини Володимира Олени Ложешнікової, від зародження ідеї до втілення проекту пройшло три роки.  “Від ескіза до втілення пройшло три роки як на одному диханні. Ми всі вдячні, що ідея доньки воїни була зрозуміла та прийнята, за те, що її відстоювали. Цей меморіал для нашої родини представляє відкритий нерв – це наша відповідь на запитання тих, хто досі не розуміє, чому вони туди пішли, що їх туди повело. І що їх туди ніхто не посилав. Велика любов до людей, родини, до самопожертви і відповідальність за наших дітей та онуків, їх об’єднало те, що вони мають право й бажання зробити так, щоб ми всі були щасливі у вільній країні. Це нагадування кожному що ціна миру – це життя”, – сказала Олена Ложешнікова.

За словами заступника голови Черкаської обласної ради Михайла Мушієка, сьогоднішній день він порівнює із подіями 30-річної давності. “Я пригадую подію, яка відбулася 30 років назад. Це коли завдяки зусиллям учасники бойових дій у Афганістані, ми побудували пам’ятник воїнам афганцям. І в мене паралель така. Коли побудували пам’ятник, війна закінчилася. Я хочу, щоб і зараз відбулося так само. Щоб ми відкрили пам’ятник і війна теж закінчилася. Ми всі цього хочемо”, – зазначив Михайло Мушієк.

Меморіал виконаний за унікальним ескізом із назвою “Незламні духом”, який намалювала донька загиблого бійця Володимира Ложешнікова – Дар’я. Дівчина перемогла в міському конкурсі з розробки концепції комплексу пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції на сході України. Меморіал, за задумом Дар’ї, складатиметься із трьох скульптур.

На передньому плані композиції розташована скульптура “Воїна-захисника”. Це – збірний образ сучасного воїна в повній екіпіровці. Його обличчя частково закрите балаклавою – це може бути і юнак, і дорослий чоловік. За його спиною ще одна скульптура – “Древо Життя”, яке символізує безсмертя, нескінченність життя, а ще – структуру роду (коріння – це минуле (витоки), ствол – сучасне, крона – майбутнє покоління). Із іншого боку дерева – ще одна скульптура “Воїна з мечем”. Він, спираючись на меч, прихилив коліно. Він – ветеран, волонтер, медик, капелан, співробітник МНС, поліції, службовець, вчитель, студент, пенсіонер. Він – це народ, який підтримує своїх захисників. Поруч із “древом” дві стели червоного каменю. На їхніх зовнішніх сторонах викарбувані імена воїнів, які віддали своє життя за сучасну Україну.

Над втіленням проекту Дар’ї Ложешнікової працювала творча група, зокрема, скульптор Вячеслав Федорченко (виконавець скульптур «Воїна-захисника» та “Воїна з мечем”), ковалі Володимир Погребняк та Анатолій Плахотнік (виконавці скульптури “Древо Життя”), Олексій Альбін (виконавець інформаційний стел) та компанія “Гарант”, яка в цілому відповідала за будівельні роботи.
Після відкриття комплексу запалили вогні на честь загиблих учасників. Також меморіальний комплекс освятили.