Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX. Його Верховна Рада ухвалила 6 листопада 2020 року.

Документ доповнює статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою. Йдеться про накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за перебування в громадських будинках, громадському транспорті під час дії карантину без засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, зокрема виготовлених самостійно.

Закон має на меті запобігання поширенню коронавірусної хвороби серед громадян України. Документ сприятиме підвищенню соціальної відповідальності громадян і захисту їхнього здоров’я та життя, а також зменшенню кількості випадків зараження коронавірусною хворобою, що допоможе запобігти неконтрольованому зростанню кількості хворих на COVID-19 та перевантаженню медичних закладів.