Лікарі з університетів Барселони і Мурсії описали ознаки зараження Covid-19, які виникають на ранній стадії захворювання і можуть бути майже непомітними. Разом з тим, вони спостерігаються у 60-70% хворих.

Про це розповідає Naked science, передає ЧЕСНО.

За словами вчених, потрапляння патогена в епітелій слизової дихальних шляхів і захоплення вірусом келихоподібних клітин призводить до порушення слизового бар’єру. Через зменшення кількості муцину знижується не тільки нюхова чутливість, а й виникають неприємні відчуття в носі і роті, в тому числі сухість.

Варто відзначити, що робота дослідників опублікована на сервісі препринтів і поки не пройшла рецензування. Вчені досліджували так звані назальні симптоми в групі з 35 осіб, до якої увійшли хворі на Covid-19 різної статі і віку. Їхні результати порівняли з контрольною групою.

«Симптоми оцінювали за реакцією відсутності/присутності. <…> Більше 68% пацієнтів повідомили хоча б про один «назальний» симптом. Клінічна група відчувала «дивні відчуття в носі» і надмірну сухість набагато частіше, ніж контрольна (15%). 52% пацієнтів (але тільки 3% з контрольної групи) повідомили про симптом, який вони описали як носовий душ. Назальні симптоми переважно поєднувалися з аносмією (втрата нюху)/гіпосмією (зниження нюху), а також агевзією (повна втрата смакової функції язика) або гіпогевзією (порушення смаку) і проявлялися в основному до або разом з іншими симптомами Covid-19 і тривали в середньому 12 днів», – заявили вчені. Про втрату нюху і смаку заявляли 85% і 80% заражених коронавірусом відповідно.

Вчені вважають, що висновки їхної роботи важливі, оскільки описані симптоми хоч і не смертельні, але свідчать про захворювання. Ймовірно, їх слід включити до протоколів ранньої діагностики Covid-19.

Вчені також припускають, що SARS-CoV-2 здатний і безпосередньо ушкоджувати респіраторний епітелій – це питання варто вивчити в майбутніх роботах, щоб зрозуміти, в який момент неприємні відчуття в носі і ротовій порожнині, що не дуже турбують, поступаються місцем іншим, більш серйозним симптомам коронавірусної інфекції.