Міністерство охорони здоров’я планує найближчим часом ввести електронний рецепт на протимікробні лікарські засоби, тобто, антибіотики.

Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко, передає ЧЕСНО.

Іващенко поінформував, що близько дев’яти тис. аптечних закладів зможуть виписувати рецепт саме в електронній формі. «Протягом двох останніх місяців Міністерство охорони здоров’я фіксує збільшення використання протимікробних препаратів. І на даний момент, з метою забезпечення всіх лікарських засобів, у МОЗ ведеться робота по ключових напрямках, зокрема, це введення електронного рецепту на протимікробні лікарські засоби, тобто, антибіотики. Передбачається, що протягом найближчого часу близько 9 тис. аптечних закладів зможуть виписувати рецепт саме в електронній формі. Близько 1054 найменувань торгових антибіотиків будуть додані до такої можливості», ─ сказав Іващенко.

Урядовець зазначив, що електронні рецепти дозволять Міністерству охорони здоров’я забезпечити раціональний відпуск і використання протимікробних лікарських засобів. «Ми розуміємо, що значна частина аптечних закладів на даний момент не мають можливості приєднатися до відпуску лікарських засобів по електронному рецепту. Тому таким закладам буде запропонована і надана можливість використання паперових звітних форм, тобто паперових рецептів. У той же час, Міністерство охорони здоров’я підготувало наказ, який на даний момент знаходиться у Мін’юсті – щодо обов’язку аптечних закладів протягом наступного року, тобто, до закінчення 2021 року, зберігати паперові форми електронних рецептів. У цілому такі дії направлені на раціональне використання антибіотиків і їх раціональне призначення», ─ додав Іващенко.