Традиційний щорічний Всеукраїнський фестиваль юнацької патріотичної пісні “Героям Слава” завершився у Золотоноші.

Про це розповідає видання Золотоноша, передає ЧЕСНО.

Культурний захід, що має на меті пошук талановитої української молоді, організовується тут п’ятий рік поспіль. Зазвичай базою його проведення була літня сцена парку Шевченка, однак у 2020-му році свої корективи внесла пандемія COVID-19. Внаслідок карантинних обмежень та елементарних правил безпеки були скасовані святкування Дня міста та самого фестивалю, котрий зазвичай відкривали у вересні.

Однак організатори вирішили не змінювати своїм традиціям. Тому у вже звичному для країни онлайн-режимі провели фестиваль у дещо нестандартному режимі.

– На жаль, 2020-й рік вніс корективи в кожну сферу нашого життя. Не минуло це і культурне дозвілля золотонісців. Дуже шкода, що цього року не змогли провести нашу регіональну «Лігу сміху». У планах було чимало цікавого. Особливо прикро, враховуючи те, що цей проєкт завжди збирав чималі благодійні кошти для золотонісців, що опинились у скрутному становищі. Але й життя не спиняється, потрібно працювати навіть в таких умовах, – коментує подію заступниця міського голови Мар’яна Ніщенко.

За словами посадовиці, в умовах карантинних обмежень швидко народилася ідея – провести конкурс патріотичної пісні у онлайн-режимі.

– Ми не мали права ламати традиції, тому зважились на такий складний крок. Наш Фестиваль – єдиний із Всеукраїнських, де не треба сплачувати внески. А учасник, у разі перемоги, отримує грошову винагороду. До того ж, це шанс для молоді бути побаченими столичними фахівцями своєї справи, – додає Ніщенко.

Ще на початку листопада працівники відділу культури створили сторінку у Facebook, де кожен міг заповнити онлайн-заявку і до неї прив’язати два відеоролики у власному виконанні. Обов’язкова умова – пісні українською мовою. Патріотичне спрямування твору додає конкурсантам балів. Учасниками були виконавці від 6 до 18 років, які змагалися у двох вікових категоріях. Конкурсанти – солісти, дуети, тріо, вокальні ансамблі.  Члени журі – народні і заслужені артисти України: Анатолій ГнатюкНіна МирводаГеннадій СиньоокЮрій Васильківський та Астрая. Спонсори – меценати різних рівнів, підприємці, Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський.

На жаль, овації та оплески цього разу залишилися поза монітором, проте українська молодь без уваги не лишилися. Підсумки у онлайн-режимі члени журі підбивали 6 грудня. Дата невипадкова, адже саме цього Україна святкувала День Збройних Сил.

– Призовий фонд фестивалю склав понад 16 тисяч гривень. Кошти з міського бюджету на призовий фонд не залучалися. Браво талановитим дітям та їх наставникам! Молодь співала заради наших героїв, яких ми того дня вітали із Днем Збройних сил України, – прокоментувала Мар’яна Ніщенко.

Приз глядацьких симпатій члени журі визначали за кількістю вподобань на сторінці фестивалю. Переможницею у цій номінації стала 8-річна Вікторія Лисенко із міста Київ (керівник – Раїса Прудка). Вона отримає 500 грн. та символи фестивалю.

Спеціальний приз від міського голови Віталія Войцехівського отримала шестирічна Дарина Кикоть із Золотоноші (керівник Таїсія Камша).

Цінним подарунком від Благодійного Фонду «РАЗОМ», мецената Людмили Русаліної, нагородили учасників першої вікової категорії – ансамбль «Струмочок» (керівник Світлана Рафальська).

За загальним рейтингом у першій віковій категорії бронзу та грошову винагороду у розмірі 1000 грн. здобули два конкурсанти. Це – львів’янин Святослав Гавриш (керівник Володимир Кудовба) та мешканка міста Стебник, що на Львівщині, Аліна Бабіч (керівник – Любов Кузьмич). Друге місце та грошова винагорода 2000 грн. – лишилися за золотоніським дуетом «Перлинки» в складі сестер Олександри та Дар’ї Шураків (керівник – Галина Попова). Переможниця – киянка Марія Войтюк (керівник – Ірина Войтюк), яка отримала ще й 2500 гривень.

У старшій віковій категорії третю сходинку та винагороду 1000 грн. отримали одразу три конкурсанти – ансамбль «Юний прикордонник» із Могилів-Подільського (керівник – Алла Думітраш), співачка із Кам’янки Анастасія Федоренко (керівник – Віра Дроботенко) та учасниця із міста Вишгород Софія Лисенко (керівник – Олена Люта-Новікова). Срібло та премії у розмірі 2000 грн. дісталися двом конкурсантам – представнику Івано-Франківська Денису Родіну (керівник – Ірина Батюк)

та жительці Вишгорода Ангеліні Половинко (керівник Валентина Ковальська).

Переможницею та власницею премії у 2500 гривень стала юна столична співачка Олександра Дідик (керівник – Галина Голубєва).