Комп’ютерний томограф, який у 2017 році придбали для Третьої міської лікарні швидкої медичної допомоги, відновив свою роботу після технічної поломки. Пацієнтів на ньому обстежують із початку грудня.

Про це повідомив головний лікар Олександр Федорук, передає ЧЕСНО з посиланням на пресслужбу ЧМР.

До несправності цього обладнання, за його словами, призвели перебої з напругою, особливо в нічний час. Аби усунути їх, провели тендер для закупівлі безперебійника живлення. Частину обладнання для відновлення роботи томографа довелося чекати з-за кордону, утім, через пандемію поставки звідти затрималися.

– Наразі ми провели діагностику всього обладнання й замінили необхідні деталі, – розповів Олександр Федорук. – Загалом для справної роботи комп’ютерного томографа безперебійник нам був необхідний. КТ у нашій лікарні працює сім днів на тиждень, 24 години в добу. На ньому велике навантаження, якщо в інших медичних установах обстежують впродовж доби 12-15 пацієнтів, у нас в середньому до сорока.

Як розповів Олександр Федорук, пройти діагностику на комп’ютерному томографі пацієнти можуть тільки за направленням лікаря. Усі обстеження – безкоштовні.

– Спіральний томограф ANANON-16 в лікарню придбали коштом міського бюджету. На це обранці спрямували 10 млн 754 тис. грн. Відсьогодні його офіційно ввели в експлуатацію. Діагностуватимуть на ньому пацієнтів із направленням від лікаря та хворих у невідкладних станах. Як переконує головний лікар цього закладу Олександр Федорук, працюватиме новий апарат сім днів на тиждень.

– Спіральний 16-зрізовий томограф за своїми дозволяє нам робити знімки всього тіла людини: від голови до п’ят, центральну нервову систему, нирки, легені та всі внутрішні органи, – зауважує Олександр Леонідович. – Серед його особливостей – наявність ангіографічної програми, яка дозволяє побачити судини, вени й артерії. Має також і програму віртуального зображення 3-д.