У період карантину, дистанційного навчання та канікул діти часто залишаються  вдома самі. Добре, якщо є бабусі з дідусями, близькі люди, які можуть придивитись за вашою дитиною. А якщо нема?

Про це інформує Сектор комунікації поліції Черкаської області, передає ЧЕСНО.

Самі вдома – мрія багатьох хлопчиків та дівчаток шкільного віку. Тут і телевізор, і комп’ютер, і планшет тощо. Проте, коли дитина залишається сама, вона має чітко усвідомлювати, що є речі, яких робити не можна за жодних обставин.

Нікому не відчиняти дверей, навіть якщо це прийшов кум тата чи подруга мами.

Навчіть дитину, що вхідні двері відчиняють лише дорослі вдома.

Не можна телефоном незнайомим людям розповідати, що вона (дитина) зараз сама вдома, а мама прийде пізніше. І взагалі не дозволяйте дитині вступати в бесіди зі сторонніми.

Навчіть дитину, щоб незнайомим людям вона відповідала приблизно так: “Мама (чи тато) зараз дуже зайнята і не може поговорити з вами. Зателефонуйте пізніше”.

Домовтесь з дитиною про періодичність зв’язку – наприклад, зідзвонюватися кожну годину або присилати повідомлення у месенджерах.

Навчіть, що не можна нічого кидати з балкона та з вікна. І взагалі, до вікон взагалі краще не підходити та не визирати на вулицю. Поставте спеціальні блокувальні засувки, аби дитина не змогла самостійно відкрити вікно.

Не можна гратися з електропобутовими приладами та газовою плитою. Розкажіть про небезпеку в мережі інтернет, якщо доцільно, то обмежте доступ до певних сайтів.

Складіть разом розпорядок дня. Зазначте час, коли вона має пообідати, коли зробити домашні завдання, коли гратиме в комп’ютерні ігри, і що саме має обов’язково виконати з хатніх справ. Так ви зможете навчити дитину планувати свій час і любити порядок.

Що саме може виконати дитина з хатньої роботи?

  • Прибирати у квартирі: підмітати, мити підлогу, витирати пил;
  • розкладати та розвішувати свої речі в шафі;
  • стежити за станом свого взуття, мити його в разі необхідності, завжди ставити на місце;
  • поливати квіти;
  • піклуватися про домашнього улюбленця: мити, витирати лапи, міняти вміст лотків;
    застеляти своє ліжко;
  • мити посуд і розкладати його;
  • накривати на стіл і протирати стіл після їжі;
  • розсортувати та випрати в пральній машині одяг, розвісити прання тощо.

У дитини має бути список потрібних номерів: ваш мобільний, татів, бабусі, дідуся, щоб у разі екстреної необхідності дитина знала, до кого їй телефонувати. А також: 101, 102, 103 і, обов’язково поясніть дитині, в яких випадках треба терміново дзвонити та кликати на допомогу спеціальні служби!

Крім того, нагадуємо, про відповідальність батьків перед законом. Відповідно до чинного законодавства, якщо з дитиною, яка молодше 14 років, що-небудь трапиться або вона здійснить будь-яке правопорушення, то за її дії будуть відповідати батьки.