Нещодавно мешканці багатоповерхових будинків знайшли у своїх поштових скриньках нові договори на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Окрім договору у грудні усі отримали квитанцію з новою структурою платежу. 

Про те, що змінилося та чому повідомляє пресслужба КП “Черкасиводоканал”, передає ЧЕСНО.

Договори

Закон України “Про житлово-комунальні послуги” вимагає від надавачів комунальних послуг переукластидоговори з усіма категоріями споживачів. Зробити це слід було до 1 травня 2020 року. На КП “Черкасиводоканал” заздалегідь підготувалися та передусім розпочали переукладати договори з мешканцями приватного сектору та з мешканцями новозбудованих багатоквартирних будинків.

Дані категорії споживачів, як і юридичні особи, вже понад 9 місяців отримують послуги з водопостачання та водовідведення згідно з умовами нового договору і сплачують за спожиті послуги відповідно до нових тарифів, які введено в дію з 05.02.2020 р.

Однак через всесвітню пандемію водоканал змушений був тимчасово призупинити роботу з переукладання договорів.

В четвертому кварталі поточного року, дотримуючись карантинних обмежень щодо поширення COVID-19, контролери КП “Черкасиводоканал” продовжили рознесення примірників договорів (нового типу) споживачам багатоквартирних будинків.

Кожному абоненту необхідно перевірити інформацію, що зазначена у договорі. Якщо інформацію необхідно уточнити – споживач звертається в абонвідділ (номери зазначені у квитанції на оплату послуг) і йому допоможуть в телефонному режимі.

Новий договір для мешканців багатоповерхових будинків передбачає плату за спожиті послуги:

– плату за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених тарифів на послугу та обсягу спожитих послуг, визначеного відповідно до законодавства;

– плату за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України.

Зазначимо, що договір є типовим. Він розроблений та затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690. Черкасиводоканал не має права вносити зміни до тексту документа, лише у розділі “Інші умови” інформація може деталізуватися.

Як виглядає нова квитанція на оплату послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

Нова квитанція на оплату послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення включає:

1. Рахунок на оплату послуг з централізованого водопостачання;

2. Рахунок на оплату послуг з централізованого водовідведення;

3. Абонентська плата;

4. Внески на встановлення, обслуговування, заміну вузла комерційного обліку;

5. Плата за обслуговування внутрішньобудинкових мереж;

6. Поля, де будуть зазначені передані показники квартирних лічильників;

7. Поле для показників загальнобудинкового лічильника.

Нові тарифи

З 1 травня 2019 року введено в дію Закон України від 09.11.2017 №2189-VIII “Про житлово-комунальні послуги”.

Статтею 5 цього Закону наведено перелік житлово-комунальних послуг, у якому визначені послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Послугу з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що надавалась споживачам розташованим у багатоквартирних будинках виключено.

На виконання чинного законодавства під новий вид комунальної послуги фахівцями КП “Черкасиводоканал” були підготовлені розрахунки тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та надані Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Нацкомісія розглянула та затвердила своєю Постановою від 04.02.2020 року № 283 наступний рівень тарифів:

12,624 грн. (з ПДВ) за 1 м.куб. – централізоване водопостачання;

10,104 грн. (з ПДВ) за 1 м.куб. – централізоване водовідведення;

РАЗОМ: 22,728 грн. (з ПДВ) за 1 м.куб. послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

На спожиті послуги з водопостачання та водовідведення за новими тарифами надається житлова субсидія та пільги згідно з соціальною нормою.

Якщо простими словами, раніше було два тарифи:

– один для багатоповерхових будинків (тариф на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення, з використанням внутрішньобудинкових систем),

– інший для приватного сектору (тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення).

Уряд змінив це, і сьогодні ми маємо єдиний тариф – тариф на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Рівень цього тарифу затверджений нацкомісією і введений в дію з 05.02.2020 р.

Для приватного сектору та для юридичних осіб, відповідно до чинного законодавства, відразу були застосовані нові тарифи, а для мешканців багатоповерхових будинків лише з листопада 2020 року.

Плата за абонентське обслуговування (абонплата)

Відповідно до чинного законодавства при укладанні договору з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без/з обслуговування внутрішньобудинкових систем) обов’язково застосовується абонентська плата. Вона включає, зокрема:

– відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договорів про надання комунальних послуг, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та нарахування плати за спожиті комунальні послуги, абонентський супровід, витрати на обслуговування приладів розподільчого обліку (лічильники) у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку тощо.

Абонентська плата нараховується у фіксованому розмірі не залежно від того, користувалися послугою чи ні. Вартість абонентського обслуговування не може перевищувати  граничного розміру 32,19 грн (з ПДВ) визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019р. № 808.

Відповідно до розрахунків, проведених фахівцями водоканалу, розмір абонплати для споживачів Черкасиводоканалу у багатоквартирних будинках становить – 21,19 грн (з ПДВ).

Абонентська плата нараховується щомісячно з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців у квартирі.

На абонплату надається державна субсидія.

Звертаємо увагу, що ці витрати завжди були закладені в тариф, однак після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.

Черкасиводоканал у своїй діяльності завжди керується тільки чинним законодавством, яке зобов’язаний виконувати!

Внески на встановлення, обслуговування, заміну вузла (вузлів) комерційного обліку

В новій квитанції на оплату послуг з централізованого водопостачання та водовідведення з’явились ще три додаткових рядки – внески на встановлення, обслуговування, заміну вузла (вузлів) комерційного обліку.

Нарахування будуть здійснюватися лише при наявності вузла комерційного обліку (загальнобудинкового лічильника) та після затвердження розміру внесків Черкаською міською радою.

Обслуговування та заміна встановлених вузлів комерційного обліку холодної води здійснюються водоканалом. Витрати відшкодовуються споживачами водоканалу шляхом сплати щоквартальних внесків.

Період відшкодування внесків за встановлення/заміну вузла комерційного обліку води розстрочується не більше ніж на 5 років щоквартальними платіжками.

Розмір внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку холодної води визначається із розрахунку на один рік. В дану послугу входить повірка, щоквартальний огляд та обслуговування загальнобудинкового лічильника.

На внески надається державна субсидія та пільги.

Важливо! Відповідно до чинного законодавства відповідальність за збереження і цілісність вузлів комерційного обліку покладається на власника (співвласників) будівлі.

Важливо! Нарахування внесків не пов’язано з укладанням/не укладанням нових договорів. Нарахування відбувається відповідно до рішень органів місцевого самоврядування.

Плата за обслуговування внутрішньобудинкових мереж

Плата за обслуговування внутрішньобудинкових мереж нараховується лише у разі укладання типового договору з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем). Наразі жодного такого договору з Черкасиводоканалом не укладено.

Нормативні документи:

Закон України “Про житлово-комунальні послуги”; Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” № 2119-VIII від 22.06.2017; Постанова Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 № 690, яка визначає нові “Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення”; “Методика визначення розміру внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та їх розподілу між споживачами комунальних послуг, власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання” затверджена наказом Мінрегіону № 129 від 26.06.2018 року.