Із 1 січня в Україні запрацює Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин. Відповідну постанову затвердив уряд.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає ЧЕСНО.

“Ми прагнемо, щоб Україна здобула трансплантаційну незалежність. За нашими прогнозами, це стане можливим за три роки. Впровадження ЄДІСТ – дуже важливий крок на цьому шляху”, – зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Міністр додав, що згодом буде можливість в українців на одержання та своєчасний доступ до трансплантації органів, інформаційну взаємодію між усіма учасниками системи трансплантації. Також система буде забезпечувати співставлення пари донор-реципієнт.

Зауважимо, до пілотного проєкту трансплантацій залучено 38 закладів охорони здоров’я. Протягом 2020 року в Україні здійснено 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 пересадку нирки. Загалом цьогоріч було проведено 118 трансплантацій порівняно з 78, які було зроблено у 2019 році.

За словами Максима Степанова, у 2021 році Україна збільшить кількість трансплантацій мінімум удвічі — буде зроблено не менше, ніж 250 пересадок життєво важливих органів. Щорічна потреба у проведенні трансплантацій в Україні становить 5 тисяч операцій.