Голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Сергійчук зустрівся із представниками засобів масової інформації. Під час прес-конференції розповів про перші результати на посаді голови ОДА.

Про це розповідає пресслужба обласної державної адміністрації, передає ЧЕСНО.

– Перебуваю на посаді голови Черкаської ОДА 100 днів. Це, звісно, невеликий час. За такий короткий період об’єктивно не можливо радикально змінити стан справ в області, але можливо закласти фундамент на подальший розвиток, що ми і робимо. Перейду до теми, якою розпочинається  та завершуються мій кожний день – боротьба із коронавірусом.

Боротьба з коронавірусною пандемією

При плані 80% лікарні області на 82% забезпечені киснем (1804 ліжка). Усі медики, задіяні в наданні допомоги ковідним пацієнтам, отримують доплати (22,5 млн грн ) та застраховані 100% (2395 медичних працівників).

Як зазначив Сергійчук,  це спільна робота Офісу, Уряду, органів місцевого самоврядування.

Перебування на посаді розпочалося із підготовки до проведення Рош-Га-Шану в Умані. Як результат, спалахів інфікування зафіксовано не було, ситуація була контрольована, святкування пройшли безпечно. Нам вдалося залучити ізраїльських медиків та поліцію. Крім того, в ході переговорів в Умані коштом ізраїльських благодійників створюють ПЛР-лабораторію, на яку виділили 2,5 млн грн.

Розвиток медицини в цілому

На Черкащині провели першу органну трансплантацію нирки. А на тижні черкаські онкологи зробили ще одну пересадку.

– Ми і надалі будемо розвивати цей напрямок. Додатково спрямували онкодиспансеру більш як 2 млн грн на розвитокПрацюємо, щоб вже наступного року обласний кардіодиспансер розпочав трансплантацію серця. До речі, під час візиту до закладу у вересні почув про нагальну проблему – необхідність закупівлі апарату штучного кровообігу вартість якого 12  млн грн. Як і обіцяли, вже в грудні апарат вже надійшов до закладу. Це відбулося за рахунок економії коштів і перерозподілу видатків, – наголосив Сергій Сергійчук.

В Умані відкрили ангіографічне відділення. Район віддалений, тому надання допомоги людям із серцевими патологіями – необхідність.

– Ми працюємо над забезпеченням жителів якісною медичною допомогою у сфері кардіохірургії. Це спільна робота медиків, народних депутатів, обласної та місцевої влади. Надання якісних медичних послуг на місцях – одне із завдань реформи медицини. Наприкінці року здали в експлуатацію 17 нових амбулаторій 4 капітально відремонтовані, які обладнані телемедичною апаратурою.

Розвиток інфраструктури – це один із головних наших пріоритетів

У межах програми Президента “Велике будівництво” в області реконструювали 11 об’єктів соціальної інфраструктури.  На проекти передбачено 160,1 млн грн. 

– Станом на сьогодні лише з вересня, ситуація стрімко змінена в бік покращення. Так середня будівельна готовність по 13 об’єктах у рамках згадуваної вище програми становить 99,33%. Я особисто зустрічався із підрядниками, виникали певні труднощі, які спільно намагалися вирішувати. І при цьому пришвидшити темпи робіт. До цього будівництво тривало надто повільно.

Голова ОДА окремо зупинився на реконструкції театру. На завершення якої областяни чекали 5 років. 

Фактично і зовнішні, і внутрішні роботи вже завершені. Залишилися лише документальні процедури. І-ша чергу робіт вже запустили в “Дію”, 29.12.2020 – ввелася в програму “Дія” ІІ-га черга. Всі акти здані в Казначейство для проплат.

– Офіційно повідомляю, що будівельні роботи завершили, театр попри всі труднощі добудували, наголосив очільник області.

Про ремонт доріг 

На їх ремонт доріг місцевого значенння було в 2020-му спрямовано 733 млн грн та 53 млн грн – перехідних із 2019-го року. Це рекордна сума для області.

За словами Сергія Сергійчука, Черкащина серед областей, які найефективніше використовують кошти – це 97%.

Садочок на Митниці почнемо будувати вже наступного року

Під час візиту Президента мешканці мікрорайону Митниця звернулися із проханням про необхідність будівництва дитячого садочку. Керівництво області спільно із народними депутатами ініціювали будівництво дитячого садочку на Митниці, вже заплановані кошти в сумі 79 млн грн на наступний рік. Роботи мають розпочатися у 2021-році.

Також під час візиту Президента на Черкащині одним із перших завдань, які він дав, – це приділити увагу одному із найважливіших “магнітів” – Чернечій Горі та розвиткові культурної інфраструктури Канева в цілому.  

Спільно із народними депутатами на Черкащині працюють над запуском “канівських проектів”: це реконструкція Будинку культури та будівництво важливої дороги, яка веде до Чернечої гори. На проект капітального ремонту дороги по вулиці Шевченка та Енергетиків спрямували 10 млн грн.

На шевченківський культурний центр на 700 місць  виділено 65 млн грн. Кошти в бюджеті передбачені, тому роботи розпочнуться у 2021.

Створення природного парку “Холодний Яр”

Важливе стратегічне питання, яке  таки вдалося вирішити чинному керівництву – це створення національного природного парку “Холодний Яр”. Цю проблему в обалсті не могли вирішити роками.

– Я переконаний, що створення національного природного парку “Холодний Яр” – це стратегічне рішення, яке давалося нам складно, але за яке нам дякуватимуть наші нащадки! Парк стане безперечно одним із найважливіших магнітів Черкащини. Який у комплексі із реконструйованою  дорожньою інфраструктурою, унікальними історичними пам’ятками та іншими рекреаційними складовими в рази збільшать туристичну привабливість регіону. А відповідно і економічний розвиток в цілому.

Перезапуск Антирейдерського штабу,  вирішення багаторічної проблеми з опаленням у Смілі, – це також одні із пріоритетів, робота над якими дала свої результати. 

Спільно зупинили рейдерське захоплення у Городищенському районі, виявили низку фактів правову оцінку яким мають дати правоохоронні органи – прокуратура, ДБР, НАБУ.

Після вжитих обласною адміністрацією заходів виправили ситуацію в Смілі.

– Сміла – ставала центром уваги новин кожного опалювального сезону. А все через політичні амбіції депутатського корпусу Смілянської міської ради, які 26 сесій поспіль не голосували за виділення коштів на сплату боргів. Після проведення низки нарад та зустрічей, “Смілатеплокомуненерго” таки розпочала сплату боргів перед “Черкасигаз” та НАК “Нафтогаз”. На сьогодні є новий міський голова, оновлений депутатський корпус, які, сподіваюся, поставлять у пріоритет добробут смілян, а не політику, – розповів голова ОДА.

Ініціація зменшення тарифів за теплопостачання та спроби інформаційних атак

Опитування показують, що зависокі тарифи на теплопостачання – одна із найбільших проблем, яка сьогодні турбує черкащан. Тому можливість зменшення тарифів – це одна із перших тем, яку голова ОДА почав вивчати, приступивши до роботи на посаді голови ОДА.

– Вивчивши це питання, ми дійшли висновку, що тарифи Черкаської ТЕЦ, яка перебуває в оренді ПрАТ «Черкасихімволокно», завищені і їх можна знизити на 20-25%. Сподіваючись спільно дійти згоди в цьому питанні, ми надсилали до орендарів ТЕЦ запит з проханням відкрити цифри, з яких сформований їхній тариф. Проте керівники ПрАТ наші спроби до діалогу проігнорували, жодного обгрунтування так і не надали. Натомість розпочали інформаційну війну, в якій були використані всі наявні у них інструменти – анонімні Телеграм-канали, замовні сюжети та статті, підписані псевдонімами. І це зрозуміло – жодне відповідальне перед законом ЗМІ чи професійний журналіст ніколи не наважаться чужу брехню транслювати, як власну точку зору! В цих замовних матеріалах наше прагнення впровадити справедливі тарифи вони намагаються подати, як спробу «рейдерства». Все це є абсолютною нісенітницею хоча би тому, що Черкаська ТЕЦ є державним підприємством, яке наразі перебуває в оренді, – відповів Сергійчук.

Також Сергій Сергійчук розповів про плани на наступний рік: це продовження роботи над програмою “Велике будівництво”, в тому числі у сфері культури, реалізація обласних програм та виконання обласного бюджету, який обласна рада ухвалила минулого тижня.

– Це лише початок, адже 3 місяці – термін невеликий. Проте, спільними зусиллями змінимо область на краще, адже перші результати вже є, – сказав Сергій Сергійчук.