Наближається Новий рік – пора родинних зустрічей та яскраво прикрашених домівок. Практично в кожній оселі засяють гірлянди на новорічних ялинках. Однак аби свято не закінчилося неприємною несподіванкою, варто дотримуватися певних вимог правил пожежної безпеки і обов’язково нагадати їх дітям.

Під час проведення Новорічних свят необхідно пам’ятати:

► ялинка повинна встановлюватися на стійкій основі;

► за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення, тощо) святкування повинно проводитися тільки протягом світлового дня;

► ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;

► гірлянди та інші прикраси, які підключаються до електромережі, промислового виробництва застосовуються за умови наявності паспорта або сертифіката відповідності;

► підключення гірлянд до мережі повинно виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань;

► у разі виявлення несправності в ілюмінації вона повинна бути терміново вимкнена;

► забороняється застосовувати для прикрашання ялинки свічки.

Крім того, слід повністю позбутися від саморобних новорічних гірлянд. Справа в тому, що саморобні гірлянди зазвичай роблять з ламп розжарювання, тому з ними не можна допускати прямого контакту з папером, пластиком й іншими горючими матеріалами.

Найкращий вибір – це світлодіодні гірлянди. Вони не тільки повністю пожежобезпечні, оскільки не містять нагрівальних елементів, але і значно економлять електроенергію, в порівнянні зі звичайними ламповими гірляндами.

Також, не можна забувати, що гірлянди та інші прикраси промислового виробництва, які живляться від електромережі, повинні мати паспорт або сертифікат відповідності.