«Слава Україні – героям слава!», «Слава нації – смерть ворогам!», «Україна понад усе!», «Шухевич, Бандера – герої України!» – з такими гаслами у центрі Черкас проходила традиційна смолоскипна хода до 112-ї річниці з дня народження провідника ОУН Степана Бандери.

Про це розповідає Прочерк, передає ЧЕСНО.

Люди зібралися біля пам’ятника Богдану Хмельницькому. Майоріли національні прапори та горіли смолоскипи. Пройшли маршем до пам’ятника Тарасу Шевченку. “Степан Бандера – Герой України”- банер з таким гаслом розгорнули попереду. Супроводжувала ходу поліція.

Учасники пояснюють: такий марш – вже багаторічна традиція, і особливо важливим він став у 2020, коли проросійські сили в країні намагаються взяти реванш.

222Виступила депутат Черкаської міськради Любов Майборода. У виступі вона зазначила, що Степан Бандера боровся проти польських, російських та німецько-фашистських поневолювачів.

«Саме завдяки таким постатям як Степан Бандера Україна сьогодні існує! Тому ніколи в нас не опустяться руки, поки в нас будуть такі люди, які не падатимуть на коліна, а будуть виборювати незалежність. Зараз Україна в небезпеці. Маємо президента, у якого головне не те, якою мовою розмовляють люди, а головне, щоб було олів’є. Та мусимо працювати далі! Усім мужності і терпіння в боротьбі проти російської агресії» – сказала вона.

Керівник черкаського осередку ДемСокири Андрій Черевань зазначив, що є певні символи і ідеї, які об’єднують. Степан Бандера уособлює не просто боротьбу за незалежність. Частина людей, що боролася з ним, відома, частина загубилася в історії. Але всіх їх уособлює Степан Бандера.

333

Організатором маршу цьогоріч став Національний Корпус, однак зазначають: принципово проводили його без партійних прапорів, адже ідея українського націоналізму, ідея боротьби і прагнення перемог сьогодні мають стати основоположними для всіх українців, незалежно від політичних вподобань і гасел.

4344