У державному бюджеті заплановано 195 мільярдів гривень витрат на Пенсійний фонд України. Як повідомляють у Мінсоцполітики, у 2021 році в Україні заплановано п’ять етапів підвищення пенсій, а їх перерахунки почнуться вже з 1 січня. З 4 січня 2021 року вже розпочнеться виплата січневих пенсій.

Більше про підвищення соціальних виплат в ефірі Українського радіо розповіла провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Лідія Ткаченко, передає ЧЕСНО.

“Міністерство соціальної політики склало цілий календар підвищення пенсій. І цього року про підвищення пенсій більше розповідають і воно є запланованим. Не повинно бути таких неприємних подій, які були в минулому році, коли, наприклад, не була визначена дата індексації, люди чекали грошей, а потім виявилося, що це не заклали в бюджет. Наразі вже все пораховано. Головне, щоб з нашою економікою все було більш-менш і щоб не було жорстких локдаунів”, — зазначила Лідія Ткаченко.

Ткаченко наголосила, що не всім пенсіонерам варто розраховувати на п’ятиразове підвищення пенсій.

“Під час 5 підвищень пенсій не будуть підвищувати пенсію для кожної людини. Швидше, буде 5 видів підвищення, тому що самих підвищень може бути навіть більше. Зокрема прожитковий мінімум та мінімальна зарплата будуть двічі переглядатися. Так, одне з видів підвищень стосується людей, які досягли 65 років і мають 30-35 років стажу. Також буде підвищення прожиткового мінімуму, підвищення для працюючих пенсіонерів, березнева індексація і додаткова виплата з 1 липня для людей віком 75-80 років. Тобто кожного разу підвищення буде отримувати різна категорія”, — пояснила вона.

Експертка зауважила, що хоч цих підвищень дійсно буде багато, але добавка буде незначною.

“Звичайно, добре, що є індексація, але підвищення буде не велике  — 100, 200 чи 300 гривень. Тобто це не будуть “радикальні” гроші, які вирішать питання бідності пенсіонерів та проблему низьких пенсій. Крім того, дуже часто люди не сприймають підвищення на 50-100 гривень. Вони не вважають це навіть підвищенням, тому що це дуже мізерні гроші. Також є звичка переводити наші пенсії у на долари та євро, і тоді наші пенсії взагалі виглядають жалюгідно. Це причина, чому українці говорять, що пенсії не зростають”, — сказала Ткаченко.

За словами радника Міністра соціальної політики України Миколи Шамбіра, Міністерство соціальної політики підготувало до розгляду Кабінету міністрів також законопроєкт про індексацію пенсій держслужбовцям. Якщо його схвалять, то передадуть до Верховної Ради.

Щодо пенсій держслужбовцям, то Ткаченко зауважує, що “всі пенсії державних службовців складаються з двох частин. Частину пенсії вони отримують за загальним законодавством, тобто за законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, і вона індексується та перераховується щоразу, коли йде підвищення прожиткового мінімуму чи підвищення мінімальної зарплати. Тобто ця частина збільшується. Інша справа, що державні службовці отримують ще другу частину пенсії, яка виплачується за рахунок державного бюджету, яка є більш високою і забезпечує більш високий розмір пенсії державним службовцям. І ця частина поглинає збільшення пенсії за загальним законом. Тобто пенсії державним службовцям у частині загального законодавства перераховуються, але змінюється структура виплати і такого явного зростання самої пенсії вони не отримують. І це проблема нашого законодавства, тому індексацію варто було б спростити”.

Зазначимо, Міністерство соцполітики України опублікувало докладний календар підвищення пенсій у 2021 році:

Січень. Підвищення з 2100 до 2400 грн для пенсіонерів у віці від 65 років і при наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше (4036 від збільшеної МЗП з 5000 до 6000). Продовження виплати щомісячної доплати до пенсії до 500 грн для осіб віком від 80 років, та мінімальної пенсійної виплати 2600 грн за наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше.

Березень. Індексація пенсій з 1 березня (планується в середньому на 11%).

Квітень. Автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам з урахуванням заробітної плати в період роботи і набутого стажу роботи.

Липень. Підвищення з 2400 до 2600 грн пенсії для пенсіонерів у віці від 65 років і при наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше (відзначимо, що це може бути помилка Мінсоцполітики, так як дана цифра обчислюється як 40% від розміру мінімальної зарплати; в календарі Міністерства вказується, що МЗП підвищується з 1 липня до 6500 гривень, але в другому читанні це підвищення перенесено на 1 грудня).
Встановлення щомісячної доплати до пенсії до 400 гривень для пенсіонерів віком 75-80 років та мінімальної пенсійної виплати 2500 грн за наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше.

При досягненні 80 років збільшення щомісячної доплати до пенсії до 500 гривень і мінімальної пенсійної виплати до 2600 гривень при наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше. А одиноким пенсіонерам цього віку – до 3342 гривні.
Планується підвищення прожиткового мінімуму з 1769 грн до 1854 гривень та збільшення надбавок, підвищень до пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, надбавок і підвищень учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги тощо) збільшення щомісячної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам старше 80 років, які потребують стороннього догляду до 742 гривень.

Грудень. Планується підвищення прожиткового мінімуму з 1854 до 1934 гривень та збільшення надбавок, підвищень до пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, надбавок і підвищень учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги тощо).