Поштові листівки та ялинкові прикраси 40-90-х років ХХ століття – експонати виставки “Рік за роком. З Новим роком!”, яка працює в Уманському краєзнавчому музеї.

Про це розповідає видання УманьNews, передає ЧЕСНО.

– Оглядаючи виставку новорічних прикрас, відвідувачі можуть простежити еволюцію ялинкової іграшки, а також дізнатись історію виготовлення новорічних листівок, – розповіла директорка краєзнавчого музею Наталія Білоус.

У музеї зазначають, що експозиція створена з фондової колекції музею. Іграшки та листівки приносили уманчани, збирали експонати й наукові працівники.

Як розповідають краєзнавці зі спогадів місцевих старожилів з 1936 року, українці спочатку прикрашали ялинку яблуками, цукерками, печивом, горішками у фользі, солом’яними “павуками” та іншими саморобними прикрасами.

Згодом новорічна іграшка стала частиною ідеології. Наприклад, в роки Другої світової війни виготовляли іграшки у вигляді санітарок, літачків на прищепках. Із 1949 року з’явилися іграшки казкових персонажів. У 1961 рік, коли людина полетіла в космос, виготовляли космонавтів, дирижаблі, ракети.

На виставці представлені кульки з тонкостінного скла, посріблені шишки, виноградні грона, качанчики кукурудзи. Привертають увагу вироби із стеклярису – дзвіночки, сніжинки.

Перші листівки на традиційний новорічний сюжет з’явилися на початку ХХ століття. У 1918 року вийшло кільканадцять різдвяно-новорічних листівок української тематики. Це були мистецькі твори української графіки. Далі різдвяний сюжет зникає, лишається тільки новорічний. В силу політичної ситуації в країні на листівки поширилася загальнодержавна пропагандистська символіка. Підписи “З Новим роком” на листівках з’являються після “хрущовської відлиги” і вже не зникають з них.

Виставка “Рік за роком. З Новим роком!” діятиме впродовж січня 2021 року у дні роботи музею.

Також музей пропонує відвідувачам зробити оригінальні фото у казковій новорічній фотозоні.

Вхідний квиток до Уманського краєзнавчого музею коштує 15 – для дорослих, 10 гривень – для дітей. Екскурсія – 50 гривень. Під час карантину музей працюватиме з дотриманням усіх карантинних вимог, екскурсії дозволені для групи не більше десяти осіб.