13-річні сестри Анжеліна й Анжеліка Коцелюк з Корсуня-Шевченківського пишуть ікони. Цьому ремеслу в 2017-му їх навчила львівська художниця.

Про це розповідає Суспільне, передає ЧЕСНО.

Сестри Анжеліка й Анжеліна Коцелюк розповіли, що перед тим, як розпочати роботу над іконою потрібно помолитися і отримати благословення. Майстерню для юних мисткинь облаштували вдома.

Для ікони використовують липові дощечки та спеціально їх підготовлюють: “Беремо дошку, її треба добре пошкрябати, щоб марля приліпилася. Потім потрібно поґрунтувати цю дошку, воно вийде ось так”, – розповіла Анжеліна.

Потім роблять ескіз: змальовують ілюстрації з книг.

“Треба малювати обережно, старатися, щоб не було кривих ліній, щоб вони були рівненькі”, – розповіла Анжеліка.

Написання ікон – це сакральне, або ж священне, мистецтво. Тому, розповіла Анжеліна, волю фантазії давати не можна, слід дотримуватися канонічних правил. Над ескізом образа Матері Божої та Ісуса Христа дівчинка працювала два дні: “Повністю зобразила образ. Очі, ніс. Усі деталі уточнила, усі складочки на одязі, щоб потім можна було його добре побачити”.

Ескізи переносять на дощечки та готують фарби. Із цим дівчатам допомагає учитель Ярослав Байда. Він навчав їх живопису із п’ятирічного віку, а вони долучили його до іконописання.

“У дівчат не один вчитель, у дівчат декілька вчителів. Одна з них Тетяна Скоромна – знаний іконописець. І батьки, коли везли діток на майстер класи, – також брали мене. У мене була змога навчитися іконопису”, – розповів Ярослав Байда.

За його словами, дівчата хоч і сестри, але різні за характером мисткині: “Ліка більш імпульсивна – швидко малює. А Ліна спокійно, вдумливо робить, повільно. Їхні картинки можна впізнати по почерку. Ліна дуже старється, Ліка теж страється, але швидко. І теж непогано виходить”.

Пишуть ікони фарбами-пігментами, що зроблені з натуральних продуктів. Їх додають у суміш жовтка та пива. “Ми добавляємо червоний колір. Мішаємо з охрою, додаємо трішки чорного. І отримуємо потрібний нам колір. Тоді цим кольором ми робимо обводку”, – розповіла Анжеліка.

Писати одну ікону можуть від декількох місяців до пів року , розповіла Анжеліна: “Першу ікону я намалювала в дев’ять років, у селі Шевченкове. Є у мене ікона, котру я намалювала в селі Лаврове. Є ікона намальована в монастирі в Луцьку”.

Особливо захопилися дівчата цим мистецтвом після майстер-класів у монастирях західної України. Туди їх запросила художниця Тетяна Скоромна.

“Після майстер-класів я зрозуміла, що дуже хотіла цьому навчится. Як тільки почала малювати, відразу таке почуття, наче б я мала це робити. У мене був такий випадок, що в мене нічого не виходило. І я пішла на сповідь. Посповідалася і потім добре почало виходити все”, – розповіла Анжеліна.

Сестри планують продовжувати займатися іконописанням і в майбутньому. Після школи, Анжеліка планує вступати до Львівської академії мистецтв.

Батьки дівчат підтримують захоплення дітей та сприяють розвитку їхньої майстерності.