26 січня на сесії Черкаської міської ради депутати звернулись до Черкаської облдержадміністрації та обласної ради з проханням передбачити в обласному бюджеті видатки на фінансування закладів професійно-технічної освіти, які розташовані на території Черкас.

Відповідне звернення підтримали 37 обранців, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу ЧМР.

Протягом 2016-2020 років на функціонування закладів професійно-технічної освіти міста Черкаси було виділено 337,5 млн грн, основна частина видатків, а це близько 90%, щорічно фінансується за рахунок коштів бюджету міста Черкаси, що є суттєвим додатковим навантаженням.

– Минулий бюджетний рік і так був досить складним, адже у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та запровадженням локдауну місто недоотримало 195 млн грн. доходів. В той же час, незважаючи на обмежений фінансовий ресурс, з бюджету було виділено значну частину коштів на підготовку кадрів у профтехучилищах для всієї області. Тому, було б логічним, якби обласна державна адміністрація також співфінансувала ці заклади, – говорить директор департаменту фінансової політики Тетяна Харенко.

А директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Ігор Волошин зауважує:

– Крім цього, здійснювати управління закладами професійно-технічної освіти міська рада не в змозі, оскільки передача майна та управління такими закладами з державної власності у комунальну так і не відбулася. При цьому зазначу, що 70% учнів, які навчаються у закладах профтехосвіти, – це жителі області, і лише 30% – містяни».

Отже, міська рада просить передбачити в обласному бюджеті видатки на фінансування закладів професійно-технічної освіти, які розташовані на території Черкас в сумі 67,9 млн. грн та затвердити формулу обсягу міжбюджетного трансферу з обласного бюджету міському на 2021 рік на підготовку кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення.