4 лютого 2021 року відбулося урочисте відкриття нового центру надання адміністративних послуг у Чигиринській громаді. Допомогу у створенні ЦНАП та шести віддалених робочих місць адміністраторів громаді надала Програма «U-LEAD з Європою». У святковому відкритті ЦНАП взяв участь Олександр Скічко, голова Черкаської ОДА.

ЦНАП у Чигирині створено на заміщення ЦНАП РДА, отже він буде обслуговувати майже 30 000 мешканців громади та району. В центральному офісі ЦНАП надається 257 послуг включно з найнеобхіднішими для мешканців. На віддалених робочих місцях, які створені у селах Галаганівка, Красносілля, Матвіївка, Стецівка, Суботів та Тіньки, адміністратори ЦНАП надають 154 послуги.

«Новий ЦНАП у Чигирині – яскравий приклад децентралізації, коли всі питання вирішуються на місці максимально швидко, оперативно, доступно, прозоро. І принцип «держава – це сервіс» має поширюватися на всю область. Хочу подякувати нашим партнерам у втіленні цієї спільної місії – Програмі Європейського Союзу «U-LEAD з Європою», за пітримки якої на Черкащині створюється 29 ЦНАП. До кінця року ми плануємо відкрити ще 23 ЦНАП. Наше завдання, – щоб вони були в кожній територіальній громаді. Закон дає на це декілька років, але ми маємо амбітні плани значно пришвидшити процес. Звісно, Черкаська ОДА сприятиме всім, чим може, але ініціатива, все ж, має йти безпосередньо від громад. Тож чекаємо зворотнього зв’язку від місцевої влади та депутатів», закцентував Олександр Скічко, голова Черкаської ОДА.

Програма «U-LEAD з Європою» надала громаді інституційну допомогу по створенню системи доступу мешканців до якісних адмінпослуг. За підтримки Програми облаштовано основний офіс ЦНАП, включно з меблями та комп’ютерною технікою для 12 робочих місць. Також Програма надала меблі та техніку для трьох ВРМ.

Ольга Глазунова, керівник команди в Україні, напрямок з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «ULEAD з Європою», взяла участь у відкритті ЦНАП та зазначила: «Ми дуже раді, що у результаті партнерства з Програмою, мешканці Чигиринської громади отримали доступ до якісних адміністративних послуг поруч з домом. Сподіваємося, що новий ЦНАП стане місцем для розвитку громади та осередком європейських цінностей».

Для автоматизації роботи у ЦНАП та ВРМ встановлено програмний комплекс для ЦНАП «Вулик», розроблений проектом EGOV4Ukraine в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Також, за підтримки Програми, у лютому 2021 року у ЦНАП буде встановлено систему керування електронною чергою. Всі працівники пройшли навчання по підвищенню кваліфікації, розроблене українськими та шведськими експертами.

Віктор Харченко, голова Чигиринської ОТГ: «Втілюючи в життя проєкт по створенню у громаді системи надання адміністративних послуг нам вдалося згуртувати багато служб, громадян, спеціалістів різних ланок; разом пережити хвилюючі моменти і труднощі. Я дякую нашим партнерам, Програмі Європейського Союзу «U-LEAD з Європою», за комплексу допомогу та підтримку громади у прагненні забезпечити мешканців доступом до якісних адміністративних послуг».

Приміщення ЦНАП відремонтовано громадою відповідно до дизайн-проєкту, розробленого архітектором Програми. На виконання ремонтно-будівельних робіт приміщення ЦНАП з бюджету громади було витрачено 845 тисяч гривень, та ще 120 тисяч гривень на ремонтні роботи приміщень трьох віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАП. Всі точки доступу до послуг у громаді облаштовані для людей з інвалідністю.

***

Довідкова інформація: «U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. «U-LEAD з Європою» робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

Сайт напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»: https://tsnap.ulead.org.ua/

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до комунікаційних експертів напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»: Олена Молодцова, +38 063 184 53 26, olena.molodtsova@ulead.org.ua, Вікторія Залозна, +38 093 169 24 26, victoriia.zalozna@ulead.org.ua

Оксана Савіцька