Електронна петиція про перейменування в Черкасах вулиці Можайського на вулицю Степана Бандери набрала необхідну кількість голосів. Тепер її має розглянути сесія міськради.

Автором петиції є колишній заступник міського голови Черкас свободівець Ігор Коломоєць.

Степан Андрійович Бандера (1909 – 1959) – український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. За звинуваченням у терористичній діяльності відбував покарання у польських в’язницях. 30 червня 1941 року став одним із авторів Акту відновлення Української Держави. Під час радянсько-німецької війни – ув’язнений у концтабір Заксенгаузен. Після війни був одним із очільників ОУН. 15 жовтня 1959 року Степана Бандеру було вбито агентом КДБ Богданом Сташинським.

Олександр Федорович Можайський (1825 – 1890) – російський морський офіцер, капітан І рангу, експериментатор у галузі авіації. У 1882 році в Санкт-Петербурзі побудував літак на парових двигунах, який зазнав аварії при спробі зльоту. На думку радянських науковців, потужність цього апарату була недостатня для встановленого горизонтального польоту. Однак, у другій половині 1940-х років у період боротьби з «космополітизмом» робилися спроби подати Можайського як основоположника світової авіації. Натомість, першим літаком, на якому люди змогли відірватися від землі та зробити горизонтальний політ, став «Флаєр», побудований братами Орвіллом і Вілбером Райт у США. Перший відомий політ літака в історії людства було здійснено 17 грудня 1903 року. «Флаєр» протримався у повітрі 59 секунд і пролетів 260 метрів.

Черкаська вулиця Можайського починається з тупика над вулицею Максима Кривоноса й простягається на південний захід, впираючись у вулицю Сумгаїтську. Вулиця утворена 1950 року й спочатку називалася Соснівською.

5a6d323d658aa1b95a0d7150660f5ffc