У Черкасах рятувальники провели масштабні навчання на території будівельного-господарчого гіпермаркету. Передумовою цьому стала пожежа, яка 2 лютого виникла на аналогічному об’єкті в місті Первомайськ Миколаївської області, і вогонь розповсюдився на площу близько 4 тис. кв. м.

Про це інформує Управління ДСНС України у Черкаській області, передає ChesnoNews.

Загалом участь у навчаннях взяли 15 одиниць пожежної та спеціальної техніки та 78 рятувальників.

Згідно з тактичними задумами, а їх було 3, спочатку рятувальники ліквідували пожежу, що виникла о 7-й годині ранку. Вогонь, що охопив стелажі із автомобільними товарами, почав швидко розповсюджуватись і перекинувся на будівельні товари. Через не спрацювання систем димовидалення, їдкий дим миттєво заповнив приміщення магазину. Загорання виявили працівники магазину, які за телефоном «101» повідомили рятувальників.

На місце пожежі, у відповідності до плану залучення сил та засобів, співробітники ДСНС направили 8 одиниць техніки та 40 рятувальників. На момент прибуття перших пожежних підрозділів, вогонь встиг охопити площу у 100 квадратних метрів. Виникла  загроза розповсюдження пожежі по торговому залу на суміжні стелажі.

Для повного з’ясування масштабу події рятувальники залучили відділення безпілотних апаратів. Під час проведення розвідки та гасіння умовної пожежі в умовах сильного задимлення  –  сформовано чотири ланки газодимозахисників. На місце події залучались фахівці аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення для деблокування потерпілих з-під обвалу конструкцій гіпермаркету. Паралельно із проведенням евакуації постраждалих, рятувальники захищали поблизу розташованих стелажі з товарами  від вогню.

За допомогою автодрабини  пожежні приборкували вогонь на даху будівлі. Усіх врятованих та інших відвідувачів, яким необхідна допомога на свіжому повітрі, оглянули та надали домедичну допомогу співробітники сектору медичного забезпечення та медико-біологічного захисту. Психологи Управління працювали з людьми, що потребували психологічної підтримки.

Під час 2 етапу навчань рятувальники відпрацювали дії під час виявлення відвідувачами гіпермаркету ємності  з невідомою хімічною речовиною. На місце події у захисних костюмах прибули співробітники групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту та провели вилучення небезпечної ємності.

На 3 етапі співробітники ДСНС відпрацювали дії по виявленню вибухонебезпечних предметів. Для виконання цих завдань Управління ДСНС залучило співробітників групи піротехнічних робіт та підводного розмінування та фахівці Головного управління національної поліції у Черкаській області. Сапери на місці події провели ідентифікацію виявленого боєприпасу, його вилучення та провели додаткове обстеження прилеглої території на вміст небезпечних предметів.

Підбиваючи підсумок навчань, перший заступник начальника Управління Андрій Хижняк зазначив, що рятувальники постійно тренуються та знаходяться у бойовій готовності. Проте такі навчання у Черкасах організували та провели вперше.  Завдяки ним співробітники Служби порятунку відпрацювали злагодженість дій не лише між пожежно-рятувальними підрозділами, а і між оперативними службами які задіються на ліквідацію таких масштабних надзвичайних подій.