У 2020 році в модернізацію Черкаського «Азоту» інвестовано 324,1 млн грн (входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF).

Про це повідомляє пресслужба компанії, передає ChesnoNews.

«324,1 млн грн капітальних інвестицій у 2020 році – це на 66% більше рівня фінансування у 2019 році. Ми продовжуємо технічне переозброєння чинних виробництв, модернізацію та розвиток наших ключових промислових майданчиків. У 2020 році ми реалізували декілька важливих інвестиційних проєктів. Мета капітальних інвестицій залишається незмінною – безпека та надійність виробництва, зниження собівартості продукції, підвищення ефективності виробництва та, зрештою, збільшення маржинальності бізнесу в цілому. 157,4 млн грн. витрачено на проведення капітальних ремонтів, 88,6 млн грн було спрямовано на завершення розпочатих раніше програм, 72,5 млн грн – на виконання поточних заходів з модернізації. Відновлення та модернізація основних фондів підприємства залишаються серед пріоритетів. Капітальні інвестиції дозволяють підприємству залишатись конкурентоздатним, як на українському ринку, так і на глобальних ринках», – підкреслив Віталій Скляров, Голова Правління ПрАТ «АЗОТ».

Вчасна модернізація і капремонти дозволяють надалі нарощувати виробництво добрив, зокрема, карбамідо-аміачної суміші, яка завойовує все більший попит на ринку.

Найбільш масштабними проєктами (інвестиціями в основні фонди) ПрАТ «АЗОТ» у 2020 році стали:

✅ Модернізація цеху М-5 (18 млн грн)

Проведено заміну старої системи контролю і автоматики відділення №1 на сучасну розподілену автоматизовану систему керування технологічним процесом із застосуванням мікропроцесорної техніки. Ефект: економія сировини та енергоресурсів, спрощення та більша надійність виробничого процесу. Проєкт тривав майже 1,5 роки.

✅ Монтаж установки розчинення некондиційного карбаміду в цеху М-2 (11,3 млн грн)

Побудовано й здано в експлуатацію нову установку з розчинення некондиційного карбаміду – гранул, які за розміром не відповідають стандартам (ДСТУ) та відсіваються в процесі виробництва карбаміду. Раніше некондиційний карбамід, який вироблявся в цеху М-2, перевозили залізничними вагонами в цех М-6, розчиняли і через трубопроводи спрямовували на виробництво КАС. Це був досить затратний і трудомісткий процес. Після введення в експлуатацію нової установки, некондиційні гранули карбаміду відразу потрапляють до її реактора, розчиняються, а отриманий розчин спрямовується новозбудованим трубопроводом безпосередньо на виробництво КАС.

✅ Капітальний ремонт та модернізація в цехе ОПСВ (7,5 млн грн)

У 2020 році продовжилась модернізація цеху очищення промислових і стічних вод (ОПСВ). Зокрема, проведено капітальний ремонт первинного відстійника №3 та вторинного відстійника №5, придбано габаритне й дороговартісне обладнання – мулосос, мулошкреб та решітку, яка затримує сміття при надходженні стічних вод на очистку.

✅ Монтаж лінії дрібного фасування карбаміду та вагононавантажувача в цеху М-2 (5,4 млн. грн)

Після завершення будівництва в цеху М-2 лінії фасування продукції у мішки по 50 кг, торік було змонтовано вагононавантажувач для мішків, що значно спростило та пришвидшило процес відвантаження продукції залізничним транспортом.

У 2020 році Черкаський ПрАТ «АЗОТ», що входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF виробив 1 млн 748 тис. тонн азотних мінеральних добрив, що на 11% більше ніж у 2019 році. Зокрема, товарної аміачної селітри було вироблено 513,2 тис. тонн, товарного карбаміду – 575,2 тис. тонн, карбамідо-аміачної суміші (КАС) – 644 тис. тонн, аміачної води – 16,1 тис. тонн.