Міжнародна акція #HarryPotterBookNight проходить у бібліотеках, книгарнях та школах усього світу вже всьоме. У Черкаській обласній бібліотеці для дітей вона відбуватиметься вдруге.

Про це в коментарі виданню Zmi.ck.ua повідомила завідувачка редакційно-видавничого сектору бібліотеки Сусанна Хаустова, передає ChesnoNews.

Її започаткувало й відтоді щорічно підтримує британське видавництво “Блумсбері”, якому належать всі права на літературну франшизу про Хлопчика-Який-Вижив. Щоразу центральний організатор визначає тему вечірки. Це або одна книга, або екранізації чи кінематографічні спін-офи, або певний сюжетний хід. Цього року змістовим ядром є Алея Діаґон – прихований від нечаклунів ярмарок у Лондоні, де діють крамниці з усіляким магічним приладдям, а також важливі об’єкти інфраструктури (наприклад, банк).

“Традиційно цю акцію проводять  в лютому. Як правило, на початку, але цього разу через певні карантинні обмеження вирішили організувати в кінці.  У минулому році темою був “Тричаклунський турнір” за четвертою книгою, а цього року тема більш широка – Алея Діаґон. Це буде ярмарок, де продають всі магічні артифакти для чаклунів. Нам радять оформлювати фотозони та локації відповідно до того, як вона зображувалась у книзі та у фільмах”, – розповіла Сусанна Хаустова.

У бібліотеці буде діяти десять локацій, де на дітей чекають різні інтелектуальні або рухові завдання.  У програмі передбачені: майстер-класи з виготовлення чарівницького реквізиту, рухливі й інтелектуальні ігри, онлайн-вікторини по світу Гаррі Поттера на інтерактивній дошці, фокуси за правилами прикладної науки й з оптичними ілюзіями, конкурс чаклунських образів. Виконуючи завдання на різних локаціях, діти зароблятимуть ігрові гроші – галеони, які можна використовувати в сувенірній крамничці “Відьмацькі витівки Візлі”, також розміщеній у бібліотеці. Товари для цієї крамнички бібліотекарі виготовляють власноруч.

“На одній локації є онлайн-ігри, які ми самі розробляємо для цієї теми, також будуть майстер-класи з виробництва реквізиту для чаклунів: декоративні сови, прикрашання паличок. Буде конкурс костюмів, в якому ті, хто найбільш вигадливо себе оформить, отримають призи. У нас будуть гості, зокрема режисер Олександр Бондаренко”, – сказала Сусанна Хаустова.

Захід буде безкоштовним. Відбуватиметься 26 лютого о 15 годині. Орієнтовна тривалість – 3-4 години. Запрошують дітей віком від 8 до 18 років.

“Будемо рекомендувати, щоб дорослі залишались внизу, бо через карантин велику кількість людей не зможемо прийняти. Минулого ж року приходили також і дорослі, бо є багато фанатів цієї серії і серед більш старшого віку. Нам тоді вдалося залучити до події близько 100 дітей і підлітків та з пів сотні батьків”, – зазначила Сусанна Хаустова.

Усі охочі повинні зареєструватися на захід. Зробить це можна ТУТ. Перед реєстрацією треба відповісти на кілька запитань по всесвіту.