Перша вакцинація від COVID-2019 відбулася в Черкасах. Лікар-реаманітолог Горенко Євген Васильович із м. Черкаси щойно першим в Україні отримав щеплення від ковіду. Він працює в ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні.

Про це розповів Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу відомства.

«Як і в цілому по Україні, у нас працюватиме каскадна модель вакцинації, яка передбачає роботу мобільних бригад у визначеному послідовному порядку. Ми строго стежимо за температурним режимом для зберігання вакцини – від +2° до +8° С», – зазначив Олександр Скічко.

Він підкреслив, що вакцинація проти коронавірусу є добровільною і безкоштовною. Вона відбудеться в V етапів: на І етапі щеплення отримають медпрацівники та персонал, який надає допомогу ковідним хворим; на ІІ – люди з надзвичайно високим ризиком інфікування (соцпрацівники, люди старше 80 років, решта медпрацівників); на ІІІ – люди з високим ризиком інфікування та ті, хто працює в ДСНС, СБУ, поліції, в освітніх закладах; на ІV етапі – люди віком від 60 до 64 років, дорослі з супутніми захворюваннями. V етап – усі інші категорії населення.

«Стосовно того, чи потрібно вакцинуватися, розкажу історію. Мене вразила розповідь реаманітолога, який рятував життя пацієнтам, хворим на ковід. На моє запитання, чи готовий він вакцинуватися, відповідь була однозначною: «так». Коли я запитав: «чому?», він сказав: «я щодня рятую людей у реанімації і бачу, до яких наслідків може призвести коронавірус. Тому бережіть своє здоров’я – усім 36,6», – сказав О. Скічко.