Депутати Черкаської міської ради 25 лютого звернулись до Верховної ради України, президента України та Кабінету міністрів України щодо розроблення та ухвалення законів про заборону колабораціонізму в Україні та кримінальну відповідальність за нього.

Пропозицію підтримали 38 депутатів.

Питання щодо законодавчого забезпечення боротьби з колабораціонізмом неодноразово піднімалось у Верховній раді, але жоден із законопроектів так і не дійшов до розгляду в сесійній залі. Однією з причин цього є юридична недосконалість законопроектів.

За словами активістів, збройна агресія Росії проти України триває з 20 лютого 2014 року й привезла до численних людських жертв як серед військових, так і серед цивільного населення. “Коли я був на фронті, то не міг уявити, що в державі можуть з’явитися сили, які мають свої медійні та силові сили. І на сьогодні ми маємо таку партію – ОПЗЖ. Ми можемо звинувачувати кого завгодно, але в першу чергу себе. Через свою бездіяльність. Я прошу підтримати звернення стосовно прийняття закону про колабораціонізм. Цей закон дозволить службам безпеки виконувати свою роботу”, – зазначив активіст Дмитро Кухарчук.